Перевозка больных

Седанов

Основні причини появи болю в спині

Основні причини появи болю в спиніБіль в спині є напевно чи не найчастішою причиною звернень до лікаря. Причин, що цьому передує безліч, від неврологічних порушень до захворювань нирок. Однак у будь-якому разі звернення до лікаря є обов'язковим, аби в майбутньому запобігти погіршенню якості життя. Тому розберемо детальніше, які ж саме порушення можуть викликати біль в спині.

Відмітимо, що біль в спині може виникати у декількох варіаціях. Так больові відчуття можуть бути гострого характеру, що тривають до чотирьох тижнів, підгострого - від чотирьох тижнів до двох місяців, та хронічний біль в спині, що турбує людину понад два місяці.

Основні причини появи болю в спині

  1. Травматичне ураження хребців спини, що може викликатися надмірними навантаженнями на них. Наприклад, при ожирінні, фізичних навантаженнях.
  2. Ураження хребців внаслідок остеопорозу, гриж.
  3. Порушення зі сторони спинномозкових нервів, коли біль зазвичай іррадіює в ногу нижче коліна (невропатії).
  4. Ураження сечовидільної системи: сечокам'яна хвороба, пієлонефрит, цистит.
  5. Новоутворення хребта, запальні процеси в ньому.
  6. Дегенеративний артрит, що виникає при впливі спадкового фактора, травми або з віком.
Відмітимо, що до ризиків при яких підвищується поява болю в спині належать малорухомий спосіб життя, надмірна маса тіла, шкідливі звички, психічні розлади (характерні психогенні болі) або поєднання цих тригерів.

Якими додатковими симптомами може супроводжуватися порушення?

При розвитку болю в спині, в залежності від причини виникнення характерні певні її особливості. Так до поширених видів болю належить ішіас, який характеризується різким та пекучим болем, що поширюється від задньої частини стегна аж до п'ятки. Радикулопатія характерна ураженням нервових корінців за наступним розвитком болю, відчуття поколювання, оніміння й м'язової слабкості в ураженій ділянці.
Також ймовірно, коли біль спускається по спині, а далі до сідниць, стегон й гомілок. Можливі випадки, коли даного ураження зазнають обидві сторони тіла викликаючи кульгання та слабкість в нижніх кінцівках. Даний тип болю класифікується як нейрогенна кульгавість.
 
Тривожними дзвіночками, які потребують негайного звернення до лікаря є поява наступних проявів:
  • болю в спині передувала травма;
  • біль є сильним, що впливає на виконання щоденних дій;
  • біль не стає менш інтенсивнішим при зміні положення;
  • тривалість болю сягає понад два тижні;
  • поява відчуття поколювання, слабкості, оніміння в нижній кінцівці;
  • оніміння в промежині, з наступним виникненням порушення зі сторони процесу акту дефекації або сечовипускання;
  • втрата ваги (безпідставно), підвищення температури тіла.
Всі ці симптоми належать до так званих “червоних прапорців”, що свідчать про патологічну природу болю в спині. 

Тактика

Встановлення причини порушення буде відбуватися на основі проведення сортування небезпечних симптомів, вище зазначених червоних прапорців. Якщо існує загроза розвитку серйозної патології лікарем призначається ряд лабораторних й інструментальних методів дослідження: 
  • УЗД;
  • КТ й МРТ;
  • лабораторні дослідження крові й сечі.
Оскільки біль в спині це не захворювання, а його симптом, тактика лікування буде направлена на першочергове усунення основної причини.
Поліпшення больового синдрому в спині зазвичай включає призначення протизапальних препаратів, ЛФК й масаж, фізіотерапію, проведення блокад. Однак ці методи будуть варіюватися від стадії перебігу основного захворювання. Так, наприклад, при гострій стадії радикуліту проведення лікувальної фізкультури може тільки погіршити самопочуття. Тому кожен випадок є індивідуальним та лікується виключно під контролем лікарем. 

Як зберегти свою спину здоровою?

  1. Збалансоване харчування та контроль маси тіла, адже чим більша вага, тим більше навантаження на спину.
  2. Дозовані фізичні навантаження, насамперед з вправами зосереджені на укріплення м'язів спини.
  3. Слідкування за своєю поставою та невеликі перерви на розминку під час тривалої сидячої роботи.
  4. Обирання зручного взуття з якісного матеріалу. Також рекомендовано надавати перевагу взуттю без підборів.
Пам'ятайте, що самостійне встановлення та лікування болю в спині, може призвести до негативних наслідків. Тому в першу чергу зверніться до лікаря, який на основі анамнезу й відповідних методів дослідження встановить причину виникнення болю та призначить необхідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм