Перевозка больных

Седанов

Аневризма головного мозку: основні причини та методи лікування

Аневризма головного мозку: основні причини та методи лікуванняАневризма головного мозку являється однією з найчастіших причин крововиливів у мозок, що своєю чергою може призвести до розвитку інвалідизації або навіть летального результату. Тому розберемо детальніше причини розвитку аневризми та основні симптоми порушення.

Аневризма головного мозку - це патологічний стан, що характеризується розвитком випинання на стінці однієї з головної судини мозку, що забезпечує кровопостачання до нього. Як наслідок високі ризики розриву даної аневризми, внутрішньочерепної кровотечі та своєю чергою геморагічного інсульту. 
 
Це випинання на стоншеній стінці судини має вигляд ягоди на гілці. Також її ще порівнюють з мильною бульбашкою, яка росте та може лопнути у будь-який момент.
Механізм розвитку аневризми полягає в ослабленні в певній ділянці одного з шарів артерії. Коли під сильним тиском кров виштовхує ослаблену ділянку назовні й формується так звана випуклість, що має назву аневризма. 

Які фактори впливають на появу порушення?

  1. Недосип на постійній основі.
  2. Спадковий фактор.
  3. Запалення стінок судини.
  4. Атеросклероз.
  5. Куріння, особливо високі ризики серед жінок, що палять (в четверо раз!).
  6. Захворювання нирок.
  7. Травми голови.
  8. Новоутворення.
  9. Розвиток інфекційного процесу.
Також окрема увага приділяється наявності кардіометаболічних факторів ризику у вигляді ожиріння, цукрового діабету, артеріальної гіпертензії тощо. Щодо артеріальної гіпертензії, то саме високий артеріальний тиск є найбільш частою причиною розриву аневризми з наступним розвитком внутрішньочерепної кровотечі.

Які симптоми є характерними при розвитку аневризми мозку?

  1. Різкий та нестерпний головний біль, що вказує на розвиток кровотечі та відповідне подразнення оболонки мозку. 
  2. Нудота та блювання.
  3. Порушення зору (двоїння в очах, опущення повік), внаслідок тиску збільшеної аневризми на нервове закінчення. 
  4. Оніміння половини тіла або/та обличчя.
Також внаслідок тиску аневризми на нерви або розвитку кровотечі у хворого додатково може виникати підвищена реакція на світло, запаморочення, ригідність м'язів потилиці. 
 
У разі відсутності вчасного лікування при розвитку внутрішньочерепної кровотечі внаслідок розриву аневризми, високі ризики летального результату!
Звісно, що не є виключенням коли людина роками може ходити з аневризмою та навіть не здогадуватися по наявність у неї порушення. 

Діагностика та тактика лікування

Діагностувати аневризму можливо як випадково при проходженні МРТ, так і безпосередньо при розвитку її розриву. Окрім характеру клінічної картини, діагноз підтверджується шляхом проведення ангіографії, КТ та МРТ.
 
Основною лікування аневризми мозку є проведення оперативного втручання, насамперед при її розриві та розвитку кровотечі. Наразі досить поширеною методикою є проведення кліпування аневризми або застосування стентів, балонів. Показання до кожного методу оперативного втручання є індивідуальним.
 
В окремих випадках можливе обирання тактики спостереження з додатковим прийманням гіпотензивних препаратів для контролю артеріального тиску, тромболітиків та кроворозріджуючих препаратів. Також це корекція способу життя, насамперед з дотриманням дієти.
 
Важливо розуміти, що будь-які судинні порушення становлять загрозу для життя, особливо при впливі додаткових тригерів. Тому окрім обов'язкових профілактичних оглядів, пам'ятайте про необхідність дотримання здорового способу життя.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм