Перевозка больных

Седанов

Ішіас: які симптоми вказують на ураження сідничного нерва?

Ішіас: які симптоми вказують на ураження сідничного нерва?Поява болю та його поширення від попереку до задньої поверхні стегна й аж до пальців ніг є частою ознакою защемлення або запалення сідничного нерва. Він є найпротяжнішим, що відповідно робить його чутливим до впливу різних провокуючих чинників. Про різновид яких ми поговоримо далі.

Ішіас - це стан, що характеризується появою болю в ділянці сідничного нерва. Його “довге” проходження має безпосередній вплив на якість життя людини, оскільки як зазначалося вище біль іррадіює від попереково-крижового відділу хребта до сідниць, задньої частини стегна, гомілки, стопи та до самих кінчиків пальців. 
 
У більшості випадків ішіасу передує защемлення та як наслідок розвиток запалення нерва.
Термін “защемлення”, яке ми так часто чуємо стосовно нервових закінчень характеризує стискання нерва та як наслідок подразнення нервової тканини. 
Запалення сідничного нерва характеризується больовими відчуттями в ділянці куприка з наступним “відгалуженням” на задню поверхню стегна. Додатково спостерігається слабкість в нозі, поколювання та оніміння. 

Які фактори впливають на ураження сідничного нерва?

  1. Запалення нервових корінців - радикуліт.
  2. Патологічні зміни у хребті, наприклад при розвитку випадіння міжхребцевих дисків.
  3. Викривлення хребта.
  4. Травма м'яких тканин (де проходять нервові закінчення).
  5. Надмірні фізичні навантаження.
  6. Переохолодження загального чи місцевого характеру.
  7. Компресія нервових корінців пухлиною або гнійними змінами в хребті.
  8. Період вагітності, має тимчасовий характер на останніх місяцях внаслідок надмірного навантаження на хребет.

Основні прояви ішіасу

Для даного порушення характерна поява болю раптово при безпосередньому впливі провокуючого фактору (наприклад, травма, різке перенавантаження хребта). Не є виключенням коли больові відчуття наростають поступово з посиленням при кожному руху, в тому числі й кашлі, чханні. При цьому локалізація болю може бути зосереджена як в одній ділянці, так і простягатися по ходу всього нерва.

Додатково виникають скарги на:
  • слабкість в м'язах;
  • порушення чутливості: відчуття повзання мурашок, парестезія.
Інтенсивність болю може бути настільки сильної, що людина може не спати. Відповідно порушення сну призводить до ряду своїх негативних наслідків.
 
У разі занедбаного протікання надалі можливе виникнення труднощів при сечовипусканні та випорожненні, інколи навіть параліч сфінктерів. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі збору анамнезу, аналізу клінічної картини, фізикального огляду з оцінкою м'язової сили, рефлексів, чутливості тощо.
Візуалізація патологічного процесу забезпечується проведенням КТ та МРТ, рентгенографії.
 
Тактика лікування полягатиме у першочерговому забезпеченні спокою пацієнтові: хворий з метою зменшення болю лежить на боку з зігнутими ногами в колінних та тазостегнових суглобах. Надалі лікар застосовуватиме проведення медикаментозної терапії у вигляді знеболювальних, як місцево, так і ін'єкційно, міорелаксантів, нестероїдних протизапальних, зігрівальних мазів (в залежності від протікання патології). При необхідності проводиться блокада сідничного нерва - введення знеболювального безпосередньо в зону ураження. 
 
Додатково успішність у лікуванні забезпечує проведення реабілітації та фізіотерапії (лазер, кріотерапія, ультразвукова терапія). 
 
Також якщо ішіас був викликаний певним патологічним процесом, наприклад новоутворення, то тактика лікування буде направлена на усунення даної патології. 
Оперативне втручання є доцільним лише у крайніх випадках, з розвитком ускладнень у вигляді порушення функціонування чутливості та рухів кінцівок. 

З метою запобігання розвитку ішіасу рекомендується:
  • забезпечення рухової активності та дозовані фізичні навантаження;
  • уникати переохолодження;
  • правильне та вчасне лікування респіраторних захворювань;
  • сон на жорстокому матраці;
  • контроль маси тіла, з метою усунення надмірного навантаження на хребет та безпосередньо сідничний нерв. 
Пам'ятайте, що запалення або защемлення нервів, в тому числі й сідничного, діагностують досить часто. Однак при цьому не варто вдаватися до самостійного встановлення діагнозу та до спроб лікування. При появі дискомфортних симптомів не зволікайте та зверніться до лікаря, щоб якомога раніше позбутися від надокучливого болю. Скористатися послугами неврологічної клініки або отримати консультацію лікаря невролога. Ви зможете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм