Перевозка больных

Седанов

Мігрень: основні причини сильного головного болю

Мігрень: основні причини сильного головного болюМігрень та головний біль є поняття які завжди поєднують один з одним. Саме тому симптоми мігрені часто ігноруються або самостійно лікуються. Однак що відрізняє звичайний головний біль від мігрені? З'ясуємо далі.

Мігрень - це патологічний стан, що характеризується інтенсивним виснажливим головним болем. Захворювання має неврологічну природу виникнення. 

Особливістю мігрені є те, що вона виникає понад двох неділь на місяць. Тривалість нападів може варіюватися від трьох днів до трьох тижнів, при чому локалізація больових відчуттів зосереджується в одній половині голови. Також мігрень від головного болю відрізняє й те, що порушення супроводжується додатковими симптомами (наприклад, нудота, світлобоязнь).
 
Зазначимо, що мігрень має так звані передвісники: продром та  постдром. 

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Достеменних причин розвитку мігрені наразі не відомі. Однак у зв'язку зі стрімкою поширеністю даного порушення серед населення методи його дослідження стають все дедалі інтенсивнішими. 

Так до ймовірних причин мігрені належать:
  1. Порушення функціонування клітин в корі головного мозку.
  2. Спадковий фактор.
  3. Порушення тонусу судин головного мозку.
  4. Перевантаження та часті стреси.
При цьому спровокувати напади мігрені може занадто яскраве світло, емоційне перенапруження, голодування, надмірне фізичне навантаження, зміна погоди, певні харчові продукти.

Які скарги виникають у хворих з мігренню?

Симптоми мігрені мають поетапний розвиток.
 
Так за декілька годин або днів до нападу головного болю може виникнути - аура. Це комплекс симптомів у вигляді оніміння кінцівок й губ, яскравих спалахів світла перед очима або зниження зору, спотворення смаку. Далі виникає нестерпний головний біль пульсуючого характеру з додатковим приєднанням супутніх симптомів: нудота та блювання, підвищена реакція на світло та звуки. Опісля розвивається стан під назвою “мігреневе похмілля”, коли хворий ще зо два дні дратівливий, втомлений.
Не є виключенням розвиток нападу мігрені без аури. 

Враховуючи те, що встановити коли виникне черговий напад мігрені дуже тяжко, це відбивається на якості життя хворого. Він відчуває себе пригніченими, а деякі стикаються з депресією. Своєю чергою прояви захворювання знижують працездатність, погіршують відносини з колегами. Так перед страхом розвитку нападу мігрені все більший відсоток людей надає перевагу самоізоляції, скасовуванню зустрічей з друзями, побачень.

Діагностика та тактика лікування

Мігрень є тим патологічним станом, що дуже часто потребує довготривалого діагностування, від МРТ, рентгенографії до УЗД судин шиї. Саме тому такий тривалий процес призводить до все більших випадків самолікування.
 
Оскільки остаточно позбавитися від мігрені неможливо, тактика лікування буде направлена на запобігання нападів мігрені або зниження їх інтенсивності.
Окрім нормалізації стану при мігрені за допомогою медикаментозних препаратів (нестероїдні протизапальні, триптани), вченими було доведено результативність у корекції раціону хворого. Так рекомендовано збагачувати повсякденне меню омега-3 жирними кислотами (попередники так званих молекул - оксиліпіни, що регулюють відчуття болю). 
 
Також спеціалісти знайшли нову методику усунення мігрені у вигляді ін'єкцій ботулінової кислоти, внаслідок чого знімається напруга та знерухомлюються м'язи. Таким чином усуваються й одна з причин виникнення головного болю.

Тому обов'язково при появі вищезазначених симптомів зверніться за консультацією до лікаря невролога, для подальшої діагностики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм