Перевозка больных

Седанов

Біль в шиї: основні причини

Біль в шиї: основні причиниБіль в шиї є досить поширеним симптомом, що може бути наслідком спазму м'язів після сну та більш серйозних ускладнень у вигляді захворювань хребта, серця та навіть аневризми судин. Звісно, що поширеність даного дискомфорту викликалася і тривалим знаходженням в офісу “на дому”. Тому розберемо детальніше проблему у вигляді больових відчуттів в шиї та чи можливо їй запобігти.

Які фактори впливають на появу болю в шиї?

  1. Грижа міжхребцева шийного відділу хребта.
  2. Травми шиї та голови.
  3. Защемлення нерву.
  4. Новоутворення.
  5. Менінгіт, що характеризується іррадіацією болю в шию та інші інфекційні процеси.
  6. Остеопороз, остеоартроз (виникають простріли в шиї).
Щодо факторів, які не викликані патологічним процесом, то до них можливо віднести тривале знаходження в одному положенні (наприклад, сидяча робота), сутулість, різкий поворот голови, сон у незручному положенні.

Біль в шиї: характеристика

В першу чергу можна сказати, що характер болю в шиї буде залежати від причини яка його викликає. Однак хворі найчастіше виділяють основні його різновиди, наприклад:
  • поява болю в шиї ззаду, з можливим онімінням окремих ділянок;
  • біль, що не зникає при зміні положення та утрудняє поворот голови;
  • болі іррадіюють в спину;
  • дискомфортні відчуття у вигляді натягнутості м'язів;
  • односторонній біль, який частіше виникає у зоні потилиці та посилюється при поворотах голови в “здорову” сторону.
Відмітимо, що додатково можливе приєднання симптомів у вигляді запаморочення та головного болю, збільшених лімфовузлів та утрудненого ковтання, коливання артеріального тиску тощо.
Особливе занепокоєння повинно викликати те, коли тривалість болю сягає декількох діб або йому передувала травма, присутня висока температура тіла.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення фактору, що викликав біль лікар призначає проведення ряду інструментальних та лабораторних методів обстеження: МРТ, КТ, доплерографія, ангіографія, мієлограма, рентгенографія.
 
Тактика лікування та його ефективність буде залежати від першопричини яка викликала біль в шиї та часу її діагностування. Додатково для усунення болю застосовується медикаментозна терапія (анальгетики, гормональні препарати, гоміорелаксанти), фізіотерапія, ЛФК, рефлексотерапія.
 
Оперативне втручання проводиться в складних випадках, коли насамперед біль викликають грижі, компресія спинного мозку тощо.
Запобігти розвитку больових відчуттів в шиї можливо слідкуючи за своїм способом життя. Насамперед це щоденні спортивні тренування, перерви на розминку під час тривалої сидячої роботи, сон на зручному та правильно підібраному матраці. 
 
Це важливо, адже в майбутньому при такому малорухомому режимі високі ризики появи гриж в міжхребетних дисках.  
 
Віднесіться до проблеми серйозно, адже спроби самолікування можуть викликати серйозні наслідки та втрату часу. Так шия є частиною тіла, що містить багато нервових стовбурів та судин, що забезпечують кровопостачання. Відповідно при стисканні судин порушується кровообіг, а тиск на нервові закінчення - згодом може вплинути на функціонування кінцівок та навіть певних органів. Тому якщо Вас турбує біль в шиї одразу зверніться до лікаря. Обрати спеціаліста, а саме лікаря невролога який усуне біль та встановить його причини Ви можете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм