Перевозка больных

Седанов

Грижа хребта: основні причини та методи лікування

Грижа хребта: основні причини та методи лікуванняПри діагностуванні грижі міжхребцевого диска, дуже поширеним твердженням як серед деяких лікарів, так і самих хворих є необхідність у проведенні оперативного втручання. Однак у такому випадку є дві сторони. По перше лише одна з трьох діагностованих гриж потребує видалення, при цьому існують чіткі показання до проведення оперативного втручання, коли не варто витрачати час на мануальну терапію та консервативне лікування. Які це показання? З'ясуємо далі.

Механізм розвитку грижі хребта полягає в тому, що міжхребцевий диск має капсулу, яка всередині заповнена пульпозним ядром. При впливі певних чинників капсула пошкоджується і це пульпозне ядро, що за своєю структурую нагадує желе, виходить назовні. Дане порушення і має назву грижа. Небезпеку грижа спричиняє тим, що поруч локалізуються нерви. Відповідно при розвитку грижі в ділянці попереку відбувається ураження нервових закінчень, що відповідають за нижні кінцівки, в шиї - порушується функціонування верхніх кінцівок.

Які фактори впливають на розвиток грижі?

Розвитку захворюванню може сприяти безліч факторів. До найпоширеніших належать захворювання хребта (наприклад, остеохондроз, лордоз) або травми.
Тригерами на тлі хвороб або травм є:
  • ожиріння;
  • малорухомий спосіб життя;
  • надмірні фізичні навантаження.

Які основні симптоми грижі?

До клінічних проявів грижі належать:
  • корінцевий синдром;
  • больові відчуття в нижній або верхній кінцівці, головний біль, в залежності від локалізації кили;
  • додатково може турбувати оніміння, поколювання або відчуття “повзання мурашок”.
Дуже часто грижу діагностують при проведенні МРТ, тобто хворого не турбує біль в ногах чи руках. Не є виключенням коли причина появи болю в спині не має зв'язку з наявністю самої грижі.

Тактика

У більшості випадків виникла грижа самостійно розсмоктується упродовж року, без застосування будь-яких методів терапії. Це є природною здатністю організму людини.
 
Однак процес їх розсмоктування є досить тривалим і за цей період, існує загроза серйозного ураження нервових закінчень, що можуть спричинити, наприклад ослаблення функціонування кінцівки. Також береться до уваги больові відчуття які турбують хворого понад пів року та необхідність в тривалому прийманні знеболювальних сильної дії. Тому виниклі ускладнення грижі та відсутність результату від консервативної терапії є показами до проведення оперативного втручання з наступним видаленням грижі.
 
В інших випадках в першу чергу призначається консервативна терапія, у вигляді протизапальних та знеболювальних препаратів, спеціальних тренувань, епідуральних блокад. І лише при відсутності результату від цього лікування, постає питання про проведення операції.

Профілактика

В основі зменшення ризиків розвитку гриж покладено дозовані фізичні навантаження, без підняття тяжкості; перерви в роботі при тривалому сидінні; контроль маси тіла.
При появі болю в спині не зволікайте, та одразу зверніться до лікаря, з метою запобігання ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм