Перевозка больных

Седанов

Гемангіома хребта: основні причини доброякісного новоутворення

Гемангіома хребта: основні причини доброякісного новоутворенняПроведення оперативного втручання з видалення гемангіоми хребта є найпоширенішим методом лікування даного порушення в Україні. Однак чи дійсно існує необхідність в операції та взагалі які причини та наслідки формування доброякісного новоутворення. З'ясуємо далі.

Гемангіома являє собою патологічний стан у вигляді судинної пухлини. Вона представлена у вигляді “клубка” переплетених та змінених судин різного типу. Гемангіома має повільний розвиток та не має тенденції до переродження в злоякісну пухлину з наступним метастазуванням.
 
Гемангіома може зустрічатися в різних ділянках та органах нашого організму, в тому числі й в хребті. Переважно це грудний або поперековий відділи хребта з ураженням одного хребця (його дуг й відростків), рідше понад двох.
 
Так в залежності від структури гемангіоми, розрізняють наступні її форми:
  • кавернозна гемангіома: судини мають тонку стінку й найчастіше локалізуються в шийному відділі хребта;
  • капілярна гемангіома: формується з дрібних судин, ураженню підлягають грудний та поперековий відділи;
  • рацематозна гемангіома: утворення залучає до патологічного процесу великі артерії або вени;
  • змішаний тип: поєднання проявів вищезазначених пухлин.
За статистикою випадки розвитку гемангіоми припадають на людей віком від 30 до 60 років, особливо жіночої статі.

Які фактори впливають на розвиток гемангіоми?

  1. Генетичний фактор.
  2. Остеопороз.
  3. Травми.
  4. Надмірні навантаження на хребет.

Якими симптомами супроводжується гемангіома?

Гемангіома зазвичай має безсимптомний перебіг і може бути діагностована під час проведення обстеження, наприклад МРТ або КТ.
 
Близько 1% випадків припадає на небезпечний атиповий розвиток пухлини, коли вона розростається та виходить за межі хребця. Це своєю чергою небезпечне переломом хребця, стисненням нервів та як наслідком слабшанням ходьби. Високі ризики паралічу. При цьому хворого турбуватиме ниючий біль, що посилюється в нічний час або під час фізичних навантажень. 

Тактика

З метою точного діагностування гемангіоми хребта, її розмірів та локалізації, повторно або вперше проводяться візуалізаційні дослідження у вигляді КТ та МРТ, рентгенографії, ангіографії. 
 
Важливо розуміти, що гемангіома є доброякісним новоутворенням яке у більшості випадків не потребує лікування, а лише тактики спостереження.
 
У тому разі якщо пухлина є атиповою проводиться можливе її видалення з наступною вертебропластикою. Це малоінвазивне оперативне втручання, що характеризується введенням пункційно спеціального цементу в пухлину, який під дією високих температур викликає її спалювання.
 
Пам'ятайте, що при встановленні діагнозу - гемангіома не варто панікувати, адже у 99% пухлина є нормою. Зверніться за консультацію до високоспеціалізованого спеціаліста, який на основі розвитку пухлини й призначить відповідну терапію.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм