Перевозка больных

Седанов

Внутрішньочерепний тиск: основні причини його підвищення

Внутрішньочерепний тиск: основні причини його підвищенняПоширене твердження, що поява відчуття “розпирання” голови вказує на підвищення внутрішньочерепного тиску, насправді ж є хибним. Дуже часто даний небезпечний стан пов'язують з симптомами інших захворювань. Тому розберемо детальніше, які ж основні прояви та причини підвищеного внутрішньочерепного тиску. 

Підвищений внутрішньочерепний тиск або внутрішньочерепна гіпертензія - це патологічний стан, що характеризується збільшенням об’єму крові або спинномозкової рідини всередині черепа. 
 
Насамперед зазначимо, що ліквор слугує певним амортизатором, що захищає наш мозок від ушкоджень. Циркулюючи постійно по протоках, шлуночках мозку, ліквор поступово оновлюється (повністю кожні 7 днів), однак у разі накопичення його у більшій кількості чим цього необхідно мозку й відбувається підвищення внутрішньочерепного тиску. 
 
Станів при яких виникає внутрішньочерепна гіпертензія не так вже і багато. Вони або потребують надання невідкладної допомоги, або ж це ідіопатична форма, яку можливо зустріти один випадок на сто тисяч осіб. 
 
Тому краще не встановлювати самостійно діагноз, а при появі дискомфортних симптомів одразу звернутися до лікаря.

Які основні фактори викликають підвищення ВЧТ?

  1. Інфекційні процеси (наприклад, менінгіт, енцефаліт).
  2. Вплив токсинів (наприклад, отруєння свинцем).
  3. Травми голови. 
  4. Новоутворення в головному мозку.
  5. Гіпоксія.
  6. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, кортикостероїди, гормональні контрацептиви). 
При цьому відмітимо, що підвищення ВЧТ може відбуватися й при фізіологічних станах, коли ми нервуємо, підіймаємо надмірну вагу, кричимо та плачемо. Відповідно показники самостійно й приходять до норми. 

Основні симптоми

У більшості випадків у хворого виникають скарги на появу головного болю, особливо в ранковий час після пробудження. 

Додатково виникає ряд неврологічних проявів та зміни психологічного статусу, до яких можна віднести:
  • нудота та блювання, що не пов'язані зі вживанням їжі;
  • порушення зору (наприклад, двоїння в очах);
  • геміпарез;
  • апатія та стомлюваність;
  • судоми. 
При ускладненому перебігу, коли шлуночки мозку заповнюються рідиною, їх стінки розтягуються, що викликає тиск на оточуючі тканини.
 
При цьому зазначимо, що перебіг патологічного процесу буде залежати від локалізації порушення відтоку ліквору та швидкості його розвитку. 

Діагностика та тактика лікування

Встановити підвищення ВЧТ можливо шляхом проведення спинномозкової пункції та ряду візуалізаційних методів діагностики (електроенцефалографія, МРТ, УЗД).
 
Лікування підвищеного ВЧТ в першу чергу буде направлено на усунення основної причини порушення (пухлина, інфекція). У разі відсутності провокуючого органного ураження, доцільним буде проведення медикаментозного лікування (діуретики, протизапальні, препарати калію), масажу й фізіопроцедур.
 
Оперативне втручання є необхідним у разі ризику стиснення тканин мозку. 

Підвищення внутрішньочерепного тиску у дитини

У малюків підвищення ВЧТ пов'язано зі збільшенням тиску під яким протікає ліквор. Як наслідок кількість рідини підвищується й своєю чергою виникає гідроцефалія.

Спровокувати це можуть наступні фактори:
  • гіпоксія плоду;
  • ускладнення під час пологів (наприклад, стрімкий їх перебіг);
  • супутні порушення у матері під час вагітності;
  • травми під час проходження пологовими шляхами.
Немовлята віком до одного року при даному порушенні постійно плачуть, неспокійні, ймовірний розвиток судом. Зовнішньо спостерігається пульсація тім'ячка, а сама голівка збільшується в розмірах.
 
У дітей більш старшого віку можуть виникати скарги на нудоту та блювання, головний біль.
 
Відповідно не завжди батьки в змозі діагностувати певний розлад, тому край важливо не нехтувати профілактичними оглядами у лікаря невролога, особливо якщо був присутній випадок ускладнення під час пологів. Саме лікар на основі даних анамнезу та результатів обстежень (УЗД голови) і встановить наступну тактику лікування.

Основою терапії є проведення медикаментозного лікування, фізіотерапевтичних процедур та при наявності - усунення основної патології. 
 
При появі навіть незначних на ваш погляд симптомів, вчасно зверніться до лікаря, насамперед якщо їм передувала якась травма.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм