Перевозка больных

Седанов

Невралгія трійчастого нерва: основні симптоми та методи лікування

Невралгія трійчастого нерва: основні симптоми та методи лікуванняВиникнення лицевого болю є досить поширеною проблемою, яка, окрім того, може мати хронічний перебіг та викликати зміни у якості життя. Розберемо детальніше, які фактори впливають на ураження трійчастого нерва та які методи лікування будуть доцільними.

Невралгія трійчастого нерва - це патологічний стан, що характеризується нападами сильного болю в одній частині обличчя, по ходу трійчастого нерва. 
Ураження зазнає п’ятий черепно-мозковий нерв, який ще є найдовшим нервом у голові.
 
За статистичними даними найбільший відсоток випадків припадає на жінок, віком після 50 років.
Невралгія є однією з каверзних захворювань, адже її прояви “ховаються” за перебігом інших патологічних станів. Що звісно ускладнює її діагностування та лікування. Також в залежності від перебігу захворювання виділяють первинну невралгію та вторинну, тобто яка виникла на тлі інших патологій. 

Які основні причини розвитку невралгії трійчастого нерва?

У більшості випадків в основу захворювання покладено стиснення нерва. Порушення є спадковим та на його розвиток впливає й ураження зі сторони стінки судин. Також до додаткових тригерів належать наступні стани:
  • новоутворення мозку;
  • травми;
  • вроджений дефект;
  • патологічні процеси зі сторони ЛОР-органів;
  • стоматологічні порушення;
  • цукровий діабет (діабетична нейропатія);
  • переохолодження, протяги;
  • перенесення постгерпетичної невралгії та її наслідки.

Основні прояви захворювання

Захворювання може виникнути раптово та спричинити сильний й різкий біль, який на певний час може зникнути, а згодом знову загостритися. При цьому напад болю може виникнути навіть при жуванні, сміху, чистці зубів, тобто будь-яке подразнення обличчя. 
 
На початку у хворого виникає сильний тик, що триває від двох секунд до цілої хвилини. За цей, на перший погляд, короткий проміжок часу хворого паралізує, зникає здатність жувати або навіть розмовляти внаслідок сильних больових відчуттів. Біль локалізується в ділянці нападу, а саме там де проходять гілки нерва (очна гілка, гілка верхньої та нижньої щелепи). Однак інколи біль переходить з однієї гілки на іншу, або взагалі всі три гілки є ураженими що спричиняє особливі страждання.

Хворі порівнюють біль при ураженні трійчастого нерва з ударом електричним струмом. 
Неможливість передбачити приступи викликає згодом депресивний стан у пацієнтів. 

Діагностика та тактика лікування

Проведення діагностики буде базуватися не тільки на встановленні діагнозу - невралгія трійчастого нерва, але й насамперед на причині її виникнення.
Тому додатково окрім аналізу клінічної картини, фізикального огляду та консультації вузькопрофільних спеціалістів, проводиться візуалізація патологічного процесу за допомогою КТ та МРТ.
 
Тактика лікування є індивідуальною. Адже не завжди медикаментозне лікування може мати успіх, а оперативне втручання при старшому віці має більше протипоказів та ризиків. 
При цьому першочергово усувається причина, яка викликала больовий синдром, а лише потім розпочинається лікування невралгії. Медикаментозне лікування буде направлено на зняття больового спазму. При відсутності результату доцільним буде розв'язання питання щодо проведення оперативного втручання. 
Не варто вдаватися до спроб самолікування, а тим паче терпіти нестерпний біль. Зверніться до лікаря невропатолога для проходження лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм