Перевозка больных

Седанов

Тунельний синдром: основні причини появи болю в зап'ясті

Тунельний синдром: основні причини появи болю в зап'ястіВ епоху ведення офісних справ в домашніх умовах, час проведений з комп'ютером або іншими гаджетами суттєво збільшився. Відповідно і збільшилися негативні наслідки цього, від болю в спині та зап'ясті до погіршення зору. Розберемо детальніше саме появу больових відчуттів в зап'ясті та захворювання, що його викликає - тунельний синдром.

Тунельний синдром або синдром карпального каналу - це патологічний стан, що супроводжується стисненням серединного нерва який локалізується в карпальному каналі (зап'ясті).
 
Саме серединний нерв відповідає за чутливість великого, вказівного та середнього пальців кисті. 
Відмітимо, що тунельний синдром може бути як одностороннім, так і двостороннім, тобто виникати одночасно на обох руках. 

Провокуючі фактори

З тунельним синдромом стикаються люди, який свій час віддають монотонній роботі зі згинанням та розгинанням кисті (офісні працівники, водії, художники, перукарі та ін.).
 
Додатковими тригерами виступають наступні стани:
  • надмірна маса тіла або навпаки занадто натреновані м'язи та зв'язки, що стискають нерв;
  • постійне навантаження на суглоб, що як наслідок спричиняє його запалення; 
  • гормональні порушення (дисбаланс гормонів), що й спричиняє поширення синдрому саме серед жінок;
  • спадковий фактор;
  • травми (удари, перелом);
  • супутні захворювання (ревматоїдний артрит, ниркова недостатність, подагра).

Основні симптоми

Дуже часто поява епізодичного болю в зап'ясті, долоні або ділянці великого пальця сприймається як звичайна втома, що відповідно відтерміновує надання необхідної допомоги. Однак варто звернути увагу й на інші клінічні прояви захворювання:
  • біль починає посилюватися та стає нестерпним, й може виникати спочатку як після навантаження, так згодом і у нічний час;
  • набряк, внаслідок порушення кровопостачання;
  • поява відчуття печіння, поколювання або оніміння.
Пік захворювання є порушення чутливості та рухової функції кінцівки, коли хворий навіть не може втримати чашку в руці. Нерв повністю атрофується. 

Діагностика та тактика лікування

Лікар невролог проводить встановлення діагнозу на основі диференціальної діагностики з виключенням розвитку, наприклад інсульту або грижі, та ряду інструментальних методів дослідження:
  • електронейроміографія;
  • МРТ та рентгенографія суглобу.
Лікування включає призначення медикаментозних препаратів (знеболювальні та протизапальні), фізіотерапію, масаж, застосування спеціального фіксатора для кисті (ортез). Важливо усунути фактор, що викликало ураження нерву. 
 
В окремих випадках можливе проведення оперативного втручання, коли відбувається усунення стиснення нерву шляхом розсічення ущільненої зв'язки. 
 
Аби знизити ймовірність розвитку тунельного синдрому в першу чергу важливо урізноманітнити монотонну роботу перервами на гімнастичні розминки для пальців рук та кистей. Обов'язково в процесі роботи слідкуйте за положенням рук, вони не повинні звисати або бути притиснутими до тіла. 
 
Зазначимо, що аби уникнути негативних наслідків синдрому доцільним буде одразу звернутися до лікаря, а не гаяти час на самостійне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм