Перевозка больных

Седанов

Менінгіома: основні симптоми пухлини головного мозку

Менінгіома: основні симптоми пухлини головного мозкуЗапаморочення, втрата пам'яті може свідчити про розвиток небезпечного та складного патологічного процесу, а саме пухлини головного мозку. Наразі розберемо одну із пухлин головного мозку - менінгіому, а саме причини її виникнення та якими симптомами супроводжуватиметься її розвиток.

Менінгіома - це патологічний стан, що характеризується розвитком новоутворення з оточуючих тканин головного мозку, а саме з його оболонок. Пухлина є одиничною та найчастіше виникає у жінок після 40 років. Відсоток злоякісної форми пухлини є досить невеликим, однак навіть при доброякісній формі, пухлина викликає тиск на здорові тканини мозку, що розташовуються поруч.
 
Особливістю менінгіоми є те, що дуже часто вона зосереджується в важкодоступних ділянках головного мозку!

Основні причини захворювання

  1. Спадковий фактор.
  2. Черепно-мозкова травма.
  3. Гормональні порушення (насамперед, естрогену).
  4. Проходження променевої терапії.

Якими симптомами супроводжуватиметься менінгіома?

  1. Головний біль.
  2. Порушення зі сторони зору та слуху.
  3. Нудота та блювання, що не пов'язані з прийманням їжі.
  4. Парез кінцівок (слабкість в м'язах, зміна чутливості), геміпарез (одностороння слабкість м'язів).
  5. Судоми при локалізації пухлини під наметом мозочка.
  6. Зміни зі сторони психіки.
  7. Ознаки деменції (при розвитку пухлини у людей похилого віку).
Специфічні симптоми менінгіоми будуть залежати від її розташування. Хоча можна сказати, що загальні прояви менінгіоми не мають особливих відмінностей від інших типів пухлин головного мозку. Відповідно, чим більший ріст пухлини, тим інтенсивнішими будуть прояви захворювання.

Діагностика та тактика лікування

Встановити тип пухлини - менінгіом, можливо виключно шляхом проведення аналізу клінічної картини, диференційної діагностики та ряду інструментальних методів обстеження:
  • МРТ з контрастом;
  • КТ;
  • біопсія (до або під час операції).
Основним та радикальним методом лікування менінгіоми є проведення оперативного втручання, з поступовим відокремленням пухлини від джерела кровопостачання та зони росту. Це є загальноприйнятим стандартом лікування. Хоча не є виключенням коли при відсутності росту та проявів при виявленні пухлини на ранніх стадіях обирається тактика спостереження.
Хоча на думку більшості спеціалістів, проведення операції є необхідним незалежно від того, чи викликає пухлина дискомфортні симптоми у пацієнта чи ні та чи була діагностовано випадково. Адже рано чи пізно ускладнення дадуть про себе знати. 
 
У тому випадку, якщо локалізація менінгіоми не дозволяє повністю видалити її, або цього не дозволяє стан здоров'я пацієнта, можливі показання до безконтактного радіохірургічного лікування (гамма-ніж).
 
Важливо враховувати безсимптомний перебіг менінгіоми на ранніх стадіях! Поява нетипової симптоматики  у вас або вашої близької людини повинна викликати занепокоєння та стати приводом до звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм