Перевозка больных

Седанов

Розсіяний склероз: причини та методи лікування

Розсіяний склероз: причини та методи лікуванняРозсіяний склероз - це патологічний стан, що має хронічний перебіг та характеризується ураженням мієлінової оболонки нервових клітин головного та спинного мозку. Відмітимо, що мієлінова оболонка забезпечує передачу імпульсів по нервових волокнах та створює захист й живлення клітин. Відповідно при їх руйнуванні механізм передачі імпульсів втрачається. 

Розвиток розсіяного склерозу неможливо віднести до певного віку, адже захворювання може торкнутися кожного, як у віці 20 років, так і в 50. Однак за статистичними даними найбільший відсоток випадків припадає саме на жінок віком 20-40 років.

Які провокуючі фактори розвитку захворювання?

  1. Спадковий фактор.
  2. Спосіб життя, з наявністю в анамнезі ожиріння, шкідливих звичок, дотримання неправильного харчування.
  3. Наявність в анамнезі аутоімунних захворювань.
  4. Інфекційні процеси.
  5. Травмування голови та/або хребта.
  6. Дефіцит вітаміну D.
У більшості випадків поєднання вищезазначених тригерів на фоні зниженої імунної системи й викликає розсіяний склероз. 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток розсіяного склерозу?

На початковому етапі розсіяний склероз запідозрити практично неможливо. Однак не варто ігнорувати тривожні “дзвіночки” даного порушення:
  • порушене відчуття чутливості в кінцівках, м'язова слабкість;
  • порушення зору, від больових відчуттів при рухах очного яблука, помутніння й двоїння в очах до повної втрати здатності бачити;
  • хитка хода, тремор;
  • запаморочення, що на початку є короткочасним;
  • погіршення пам'яті, зниження концентрації уваги;
  • зміна поведінки (апатія, агресивність, дратівливість);
  • порушення сечовипускання та дефекації, на пізніх стадіях можливе нетримання сечі.
Відповідно при складному перебігу хворий втрачає можливість пересуватися та розмовляти, адже захворювання має прогресуючий характер.

Діагностика та тактика лікування

Чим раніше встановити діагноз, тим ймовірніше зупинити розвиток хвороби. Однак розсіяний склероз є небезпечний тим, що на початку він може ніяк не проявлятися, або ці симптоми можуть не викликати занепокоєння у хворого. Згодом після тимчасової “тиші” (приблизно місяць) вже виникають нові прояви, не схожі на попередні. І до моменту звернення до лікаря може пройти не один рік.
 
Тому діагностика полягатиме в проведенні комплексного обстеження:
  • КТ та МРТ;
  • лабораторні аналізи;
  • дослідження цереброспінальної рідини.
На жаль вилікувати розсіяний склероз неможливо, тому терапія буде направлена на призупинення прогресування захворювання, зменшення його проявів та покращення якості життя. Симптоматична терапія є індивідуальною та включатиме призначення імуномодуляторів, імуносупресорів, гормональні препарати, знеболювальні та протизапальні тощо.
З метою зменшення ризиків розсіяного склерозу рекомендовано дотримуватися здорового способу життя, бути обізнаним у спадкових захворюваннях своєї родини. 
 
При вчасному зверненні за допомогою розсіяний склероз можливо контролювати, запобігти його загостренню та сповільнити прогресування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм