Перевозка больных

Седанов

Геморагічний інсульт: основні прояви внутрішньочерепного крововиливу

Геморагічний інсульт: основні прояви внутрішньочерепного крововиливуІнсульт являє собою стан при якому відбувається зупинка кровопостачання, що як наслідок призводить до смерті частини клітин мозку. Розрізняють два види інсульту - ішемічний та геморагічний. Ішемічний інсульт виникає у разі різкої недостатності кровопостачання головного мозку. Щодо особливостей перебігу геморагічного інсульту, дізнаємося далі. 

Геморагічний інсульт - це патологічний стан, для якого характерним є розрив судин з наступним крововиливом у головний мозок.
 
Відбувається порушення нормального функціонування частини мозку. Відповідно втрачається й контроль над функціями, за які відповідала уражена його частина. 
 
В залежності від локалізації розриву судин розрізняють субарахноїдальний та внутрішньомозковий крововиливи. 
Так при субарахноїдальному крововиливі відбувається розрив судин, що локалізуються на поверхні м'якої оболонки мозку. Відповідно крововилив буде зосереджуватися між черепом та головним мозком. Найчастіше відбувається розрив мозкової артерії.
Внутрішньомозковий крововилив характеризується розривом судин, що розташовуються в глибині тканини органу. Кров витікає з судин в обмежений простір, що своєю чергою спричиняє утворення гематоми.

Фактори ризику

  1. Шкідливі звички (тютюнопаління, зловживання алкоголем).
  2. Артеріальна гіпертензія та інші стани, що викликають стрибки артеріального тиску. 
  3. Цукровий діабет.
  4. Малорухомий спосіб життя. 
  5. Порушення згортання крові (наявність в анамнезі гемофілії).
  6. Високий рівень холестерину. 
  7. Травми голови.

Основні прояви геморагічного інсульту

Інтенсивність та характер симптомів будуть залежати від розміру крововиливу та його локалізації.  Механізм розвитку геморагічного інсульту при спричиненні його тромбом або холестериновою бляшкою полягає в поступовому стоншенні м'язової стінки судини. Наступним етапом є утворення аневризм (випинання в судині мішкоподібного характеру) та руйнування стінки артерії аж до її повного розриву.
 
Особливістю геморагічного інсульту є поява нестерпного головного болю та гіперемія обличчя. Також спостерігається втрата моторної або чутливої функцій однієї половини тіла, порушення мовлення або втрата зору (одностороння). Хворий може втратити свідомість з типовим прискореним та переривчастим диханням. Виникає аритмія та підвищення артеріального тиску.

Діагностика та методи лікування

Діагностичні методи повинні проводитися в екстреному порядку. Лікар проводить суб'єктивне та об'єктивне обстеження, оцінюються базові показники життєдіяльності (сатурація, АТ, ЧД).
 
Призначається проведення лабораторних аналізів крові (ЗАК, біохімія) та КТ голови, неврологічного обстеження. 
 
Важливо розуміти, що чим раніше розпочати лікування, тим більше шансів на успішне відновлення. Медикаментозна терапія включатиме призначення гіпотензивних препаратів, кардіотоніків з метою нормалізації роботи серцевого м'яза, сечогінних, кортикостероїдних засобів. З метою профілактики інфекційного процесу проводиться антибактеріальна терапія, а тромболітики є доцільними у разі  виключення розвитку формування тромбів.
 
Оперативне втручання проводиться при відсутності результату від лікування консервативною терапією, та полягатиме у видалення згустків крові та некротичних мас.
Велику роль становить проведення реабілітації після лікування інсультів. Це зменшує ризики розвитку рецидивів.
 
З метою зменшення ризиків розвитку інсультів, в тому числі і їх рецидивів необхідно відповідально ставитися до стану свого організму:
Забезпечити постійний моніторинг необхідних показників можливо при наявності в домашніх умовах необхідних приладів для цього. Тому придбати тонометр або глюкометр Ви можете в медичному маркеті ITMED. Вашій увазі пропонується широкий асортимент приладів за доступною ціною з наявністю відповідної документації.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм