Перевозка больных

Седанов

Кластерний головний біль: основні прояви та причини виникнення

Кластерний головний біль: основні прояви та причини виникненняГоловний біль є станом, який може зіпсувати наш день. Адже при сильному головному болю неможливо нормально працювати або навіть розслабитися. Порушення може виникнути у будь-який час доби та свідчити про розвиток патологічного процесу в організмі. Тому проблему необхідно вирішувати, а не маскувати за допомогою медикаментів.
 
Кластерний головний біль належить до первинного виду головного болю, тобто той, що виступає як самостійне захворювання.
Особливістю неврологічного розладу є те, що біль локалізується в одному місці. Це може бути права сторона або ділянка біля ока. 

Хто входить в зону ризику по розвитку кластерного головного болю?

Основна причина достеменно невідома.
 
Передусім кластерний головний біль є характерним для чоловіків вікової категорії 20-50 років. Особливо для тих хто має шкідливі звички, зловживають алкоголем або палять. 
 
Також не виключається ймовірність впливу спадкового фактора, порушеного режиму сну та неспання (добових ритмів), патологічних процесів зі сторони гіпоталамусу.

Особливості кластерного головного болю

Больові відчуття при даному типі головного болю є дуже сильними та супроводжуються сильним збудженням, неспокійністю. Інколи при занедбаному неконтрольованому стані виникають думки про суїцид (”головний біль самогубця”). 
 
Зі сторони ураження (де виник біль) виникає сльозотеча, набряк в носовій порожнині та повік. Можливе навіть потовиділення.
 
Щодо характеру болю той він раптовий та не є тривалим, однак його особливістю є циклічність розвитку, тобто поява в певний час доби (вночі) або пору року.

Наприклад, протягом цілого місяця у хворого болить щодня голова, далі виникає перерва на пів року і знову приступ. Тривалість нападу може досягати до трьох годин (мінімум є 15 хв).

Тактика

Встановлення діагнозу відбувається на основі детального зібрання анамнезу з вислуховуванням скарг та аналізу клінічної картини. Додатково можливе проведення інструментальних методів дослідження з метою виключення інших патологічних станів. 
 
З лікувальною метою доцільним буде проведення оксигенотерапії з використанням маски. Тому важливо забезпечити в домашніх умовах безперебійний потік кисню, наприклад за допомогою кисневого балона. Придбати кисневий балон необхідного об'єму можливо в медичному маркеті ITMED. Кількість процедур встановлює лікар, в залежності від частоти нападів. 
Медикаментозна терапія включатиме призначення препаратів для усунення симптомів (знеболювальні, глюкокортикоїди).
Також хворим необхідно обов'язково відмовитися від шкідливих звичок.
 
Не варто одразу панікувати та думати про ймовірний розвиток пухлини. Однак саме лікарю необхідно першочергово виключити найкритичніші причини появи головного болю. Тому при появі тривалих больових відчуттів одразу зверніться до свого сімейного лікаря. При необхідності Вас спрямують до фахівців спеціалізованої ланки допомоги. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм