Перевозка больных

Седанов

Параліч Белла: основні причини паралічу лицевого нерва

Параліч Белла: основні причини паралічу лицевого нерваПараліч Белла належить до найпоширенішої мононейропатії та є однією з основних причин гострого паралічу лицевого нерва. Розберемо детальніше які стани можуть спровокувати порушення та чи можливо йому запобігти.

Параліч Белла або неврит лицевого нерва - це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в нервах, що відповідають за рухи лицьових м'язів. Як наслідок коли нерви запалюються втрачається контроль над рухами м'язів, що своєю чергою призводить до перекошування обличчя, проблем з пережовуванням та ін. 
 
Патологія може розвиватися на тлі інших патологічних процесів (вторинна форма захворювання) або викликатися безпосереднім ураженням лицевого нерва (первинна форма), наприклад при переохолодженні.

Які провокуючі фактори захворювання?

До сьогодні основної причини розвитку паралічу Белла не встановлено, саме тому захворювання ще має назву - ідіопатичний параліч Белла. 
Однак при цьому низка провокуючих факторів може так чи інакше вплинути на розвиток патологічного процесу. Це пояснюється локалізацією лицевого нерва (у вузьких каналах лицевих кісток), коли мінімальне запалення негативно відбивається на ньому.  До таких факторів належить:
  1. Вірус простого герпесу І-типу або вірус оперізуючого герпесу, які викликають запалення в нервах.
  2. Переохолодження.
  3. Інфекційні процеси (кір). 
  4. Черепно-мозкова травма.
  5. Перенесення запалення головного мозку, середнього вуха та носових пазух.
  6. Пухлини мозку, що викликають тиск на нерви.

Основні прояви паралічу Белла

Основним проявом невриту є явний розвиток асиметрії обличчя, яка є посиленою як в стані спокою, так і при мімічних рухах обличчя. Зовнішньо на ураженій частині обличчя розгладжуються складки, які не з'являються навіть коли просиш хворого наморщити, наприклад лоб. Також згладжується носо-губна складка, очна щілина стає розширеною (око не може повністю закритися), а кутик рота завжди опущений.

Також додатково спостерігаються:
  • порушення смаку та слуху;
  • больові відчуття в області вуха;
  • сухість в ротовій порожнині;
  • невиразна мова;
  • надмірне слиновиділення.
Зауважимо, що симптоми швидко набирають обертів!

Діагностика та лікування

Дуже важливо під час проведення діагностики виключити перебіг інших захворювань, що можуть спричинити параліч обличчя, серед яких є інсульт або пухлини головного мозку. Відповідно лікарем проводитиметься детальний збір анамнезу, фізикальний огляд та додаткові методи обстеження:
  • МРТ та КТ;
  • лабораторні аналізи крові.
Зауважимо, що при проведенні ряду тестів з перевіркою функціонування мімічних м'язів лікар й встановлює діагноз - неврит, та ступінь його розвитку. 
 
Тактика лікування полягає в усуненні основної причини захворювання, якщо розвинувся неврит вторинної форми, з наступним призначенням симптоматичної терапії.
У разі формування невриту первинної форми основу лікування складатиме призначення медикаментозної терапії, що включатиме препарати для зменшення набряку та запалення нерва, знеболювальних (у разі сильного больового синдрому).
 
Після зняття загострення доцільним буде призначити фізіотерапевтичні процедури.
Інколи для відновлення естетичного вигляду обличчя проводиться оперативне втручання.
 
Почати лікування невриту лицевого нерва важливо якомога раніше, адже від цього залежить період відновлення міміки.
Не зволікайте зі зверненням за допомогою у медичний заклад, адже наголошуємо, що параліч Белла є скоріше всього діагнозом виключенням. Причиною паралічу обличчя можуть бути загрожуючі життю стани! 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм