Перевозка больных

Седанов

Струс мозку: основні симптоми та надання допомоги

Струс мозку: основні симптоми та надання допомогиВсі травми голови поділяються на струс головного мозку, забої або стиснення, які відповідно можуть розвиватися у легкій, середній та тяжких формах. 
Струс можна назвати легкою формою пошкодження головного мозку, однак це зовсім не означає, що можливо обійтися без консультації лікаря. Адже тільки лікар може встановити вірний діагноз та призначити лікування.
Струс головного мозку - це патологічний стан, який являє собою один із видів травматичного ураження при якому спостерігається раптове короткочасне порушення функцій головного мозку.
 
Струс може не супроводжуватися змінами мозкової речовини на макроскопічному рівні, але при цьому спостерігаються зміни на клітинному та субклітинному рівнях (синапси, клітинні мембрани).
Зауважимо, що при розвитку струсу мозку відсутні переломи кісток черепа та субарахноїдальний крововилив.

Що найчастіше викликає розвиток струсу мозку?

Травматичне пошкодження мозку є основною причиною розвитку струсу. Окрім, забою органу може розвинутися пошкодження судин та нервів, що як наслідок впливає на його функціонування.
Відповідно факторами ризику може стати падіння, ДТП, контактні види спорту при відсутності належного захисного спорядження, виробничі травми або фізичне насильство.

Які симптоми вказують на струс?

Струс мозку небезпечний тим, що візуально його неможливо побачити, наприклад, як синець або поріз. Окрім того, основні прояви можуть розвинутися через декілька днів після травми. Відповідно в домашніх умовах інколи дуже складно діагностувати ураження. Тому важливо при виникненні травми з метою запобігання негативних ускладнень звернутися до лікаря одразу, щоб підтвердити або виключити струс мозку.
Прояви струсу класифікують на декілька підгруп: фізичні, емоційні та ментальні симптоми.

Так у хворого виникають наступні скарги:
  • порушення свідомості;
  • головний біль та шум у вухах (дзвін);
  • нудота та блювання;
  • підвищена чутливість до світла та звуків;
  • запаморочення з можливою втратою свідомості;
  • людина стає млявою та сонною, спостерігаються перепади настрою.
На основі клінічної картини встановлюється тяжкість струсу мозку. Так для легкої стадії характерна відсутність втрати свідомості з легкими симптомами, тривалість яких не перевищує 15 хвилин. При другій стадії середньої тяжкості тривалість симптомів досягає понад 15 хвилин. Третя стадія характеризується втратою свідомості.

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу - струс мозку, відбувається шляхом проведення збору анамнезу та аналізу клінічної картини, з наступним проведенням перевірки функцій ЦНС. З метою виключення можливих ускладнень доцільним буде призначити МРТ або КТ.
 
При погіршенні стану в домашніх умовах до приїзду швидкої, хворого необхідно покласти на бік, зігнув ноги в колінах, а руки покласти під голову. Не рекомендується робити різких рухів та давати медикаментозні засоби! На місце удару кладеться холодний компрес.
 
Лікування залежатиме від стадії ураження мозку та його наслідків. При відсутності потреби можливе знаходження вдома з дотриманням всіх рекомендацій лікаря. В умовах стаціонару проводиться медикаментозне лікування з призначенням сечогінних в комплексі з препаратами калію, седативних та знеболювальних.
 
Оскільки запобігти розвитку струсу практично неможливо, внаслідок його раптового виникнення, тому краще заздалегідь дбати про свою безпеку. Наприклад, при заняттях спортом застосовувати захисне спорудження, керуючи автомобілем використовувати ремені безпеки, не допускати знаходження на підлозі вдома зайвих речей, через які можна перечепитися, як дорослим, так і дітям.
 
Зауважимо, що попри віднесення струсу до легких форм ЧМТ наслідки патології можуть мати непередбачуваний характер, особливо для дітей. Навіть незначне, на перший погляд, ушкодження може виявитись фатальним. Тому при виникненні травми варто одразу звернутися до лікаря з метою запобігання ускладнення стану.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм