Перевозка больных

Седанов

Нервовий тик: чому виникає сіпання ока?

Нервовий тик: чому виникає сіпання ока?При розвитку сіпання повік нас турбує дискомфортне відчуття з можливим розвитком подразнення. Коли дане явище має тимчасовий прояв при відсутності інших симптомів - не варто панікувати. Однак звернути увагу необхідно у разі постійного турбування з приєднанням нетипових додаткових проявів. Яких? Далі з'ясуємо.
Сіпання ока являю собою медичний стан, під назвою нервовий тік та полягає у множинному скороченні м'язів довільного характеру.
Механізм розвитку нервового тику полягає у порушенні функціонування центральної нервової системи, яка відповідно несе відповідальність за скорочення та тонус м'язів. Так на початку кругові м'язи ока активуються ЦНС, а потім одномоментно переходять в рух.

Причини

У разі поодиноких випадків появи нервового тику, причинами можуть стати наші буденні звички, негативний вплив яких ми часто недооцінюємо. Так до найпоширеніших належить тривала зорова робота (за комп'ютером), недосип, зловживання кофеїном, шкідливі звички (алкоголь, куріння), стрес, надмірні фізичні навантаження. 
 
Щодо “ховання” причини серед ряду патологічних станів, то найпоширенішими з них являються:
  1. Гіпертиреоз: при наявності в анамнезі захворювання, явище нервового тику може виникнути у разі необхідності корегування лікування.
  2. Побічні дії приймання певних медикаментозних препаратів (діуретиків, нейролептиків, протисудомних).
  3. Інсульт (порушення мозкового кровообігу).
  4. Пошкодження сірої речовини мозку, що може викликатися розвитком пухлин.
  5. Хвороба Паркінсона.
При розвитку порушення зі сторони ЦНС нервовий тік проявляється у вигляді підвищеної збудливості, з наступним зниженням м'язового тонусу та завершенням короткочасними судомами.

У яких випадках нервового тику, необхідне термінове звернення до лікаря?

Зауважимо, що не є виключенням розвитку хронічного спазму повік внаслідок серйозного патологічного стану зі сторони нервової системи. Так занепокоєння повинні викликати поява наступних додаткових симптомів:
  • почервоніння ока, з можливими виділеннями;
  • нависання верхньої повіки;
  • тривалість сіпання перевищує тиждень;
  • можливий розвиток сіпання і на інших ділянках тіла;
  • око повністю змикається при сіпанні повіки.

Лікування

У більшості випадків порушення зникає самостійно, так само раптово як і з'являється. Щоб надалі запобігти появі повторних випадків важливо усунути потенційні провокуючі фактори, а також:
  • дотримуватися режиму сну;
  • зволожувати очі та більше приділяти уваги їх стану;
  • медитувати;
  • обмежити вживання кофеїновмісних продуктів, оскільки вони стимулюють нервову систему.
При розвитку сіпання не варто терти очі, оскільки це тільки посилить прояв. Доцільним буде акуратно натиснути на повіку, щоб заспокоїти м'яз, покласти на декілька хвилин змочені теплою водою ватні диски. Або просто закрити очі на 15 хвилин та постаратися заспокоїтися.
Також звертайте увагу з чим зазвичай пов'язується поява нервового тику. Так якщо ви помітили, що в цей день ви мало спали - візьміть за звичку лягати на годину раніше. 
 
У разі відсутності результату від тимчасових методів та продовження тривалості нападів нервового тику, після проведеної діагностики лікар призначає відповідне лікування. Так в залежності від причини терапевтичні методи варіюватимуться від застосування поведінкової терапії (консультація психотерапевта) до медикаментозного лікування, у вигляді протисудомних препаратів, антидепресантів, міорелаксантів або ін'єкцій ботоксу.
 
У більшості випадків сіпання ока не становить собою небезпеку. Однак при тривалому розвитку та з появою дискомфортних відчуттів варто одразу звернутися до лікаря-невролога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм