Перевозка больных

Седанов

Ішіас: основні прояви запалення сідничного нерва

Ішіас: основні прояви запалення сідничного нерваДосить розповсюдженим у дорослому віці є явище, коли відбувається “защемлення” нерву в тазу й людині стає дискомфортно пересуватися. Річ у тому, що викликати запалення сідничного нерва може безліч факторів від малорухомого способу життя до розвитку певного патологічного процесу. Відповідно розберемо детальніше, які методи лікування застосовуються при запаленні сідничного нерва та до яких негативних наслідків може привести порушення.
Сідничний нерв є найбільшим нервовим закінченням у тілі, оскільки починається від нижніх поперекових хребців, проходить під грушоподібним м’язом й виходить на нижні кінцівки. Саме сідничний нерв формує чутливі та рухові гілки до ніг, забезпечуючи ходьбу. Відповідно розвиток певних порушень з боку цього нерву викликає проблеми з рухами та впливає на якість життя. 
 
Запалення сідничного нерва або ішіас - це патологічний стан при якому під впливом певних причин відбувається подразнення та запалення в нервових корінцях, що формують сідничний нерв. 

Причини

  1. Патологічні стани з боку хребта, при яких відбувається защемлення нервових корінців кістковими наростами або килами між хребців (найчастіше виникають при остеохондрозі). Також компресія нерву часто може викликатися викривленням хребта.
  2. Травми м'яких тканин  в місці локалізації нерву.
  3. Новоутворення.
  4. Запальний процес.
  5. Нейроінфекції.
  6. Надмірні фізичні навантаження.
  7. Переохолодження.
Не є виключенням появи ішіасу під час вагітності на пізніх термінах.

Як розпізнати прояви захворювання?

Основним симптомом є поява больових відчуттів, які спочатку локалізуються в ділянці куприка, а потім починають поширюватися по задній поверхні нижньої кінцівки. Додатково виникає оніміння, відчуття поколювання та слабкість в нозі. 

Діагностика

При проведенні огляду лікар виявляє окремі больові точки та ділянки де присутня знижена чутливість. Також стає помітним порушення кровопостачання м'яких тканин. До додаткових методів дослідження належить проведення рентгенографії, МРТ, УЗД органів малого таза та лабораторних аналізів крові. 

Лікування

Лікування ішіасу є комплексним та складається з декількох етапів, від призначення медикаментозного лікування до фізіотерапевтичних процедур.
Медикаментозна терапія включає призначення нестероїдних протизапальних препаратів (ін'єкційно), міорелаксантів, вітамінів групи B, місцевих зігрівальних засобів у вигляді мазей та гелів. При складному перебігу можливе призначення гормональних препаратів та проведення блокади сідничного нерва, коли медичний препарат вводиться безпосередньо в зону ураження.
Фізіотерапія проводиться з метою зменшення симптомів запалення, больових відчуттів та м'язового спазму. У цьому випадку доцільним буде застосування УВЧ, парафінових аплікацій, електрофорезу.
У період відновлення також проводиться масаж та сеанси мануальної терапії, ЛФК. Це є обов'язковим етапом, оскільки реабілітація дає можливість швидше відновити обмінні процеси в хребті, нормалізувати кровообіг та зміцнити м'язи спини. 
 
Оскільки захворювання має схильність до рецидивів, пацієнтам рекомендується вчасно проводити лікування захворювання, уникати переохолодження та поступово загартовувати свій організм. 
Також лікарями рекомендується уникати надмірних фізичних навантажень, носити спеціальний корсет при патологічних змінах у хребті, слідкувати за поставою та контролювати масу тілу, оскільки часто надмірна маса тіла є провокуючим фактором розвитку запалення сідничного нерва.
 
Не варто недооцінювати ішіас оскільки дуже часто захворювання набуває хронічного перебігу та призводить до відсутності можливості нормально пересуватися. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм