Перевозка больных

Седанов

Що таке сонний параліч та чому цей стан є небезпечним?

Що таке сонний параліч та чому цей стан є небезпечним?Явище коли Ви прокинулися, однак не можете поворухнутися тою чи іншою мірою виникало у кожного з нас. Тільки у когось цей стан набуває серйозних наслідків. Розберемо детальніше, які причини можуть спровокувати розвиток сонного паралічу та які методи лікування застосовуються при цьому стані.
Сонний параліч являє собою стан повного або часткового м'язового паралічу при ввімкненій свідомості, що може супроводжувати засинання або пробудження. Сонний параліч є перехідним станом між швидким сном та неспанням, та може тривати від декількох секунд до двох хвилин. Хоча може здатися, що триває вічність. “Параліч” зазвичай локалізується в області шиї, живота та грудей. 
 
Зазвичай люди описують явище сонного паралічу, як пересування по кімнаті якоїсь істоти коли людина спить, стає дуже страшно, але при цьому не має можливості кричати чи поворухнутися.

Причини

Основою механізму розвитку сонного паралічу є фізіологічний процес, коли щоночі мозок вимикає м'язову активність організму. Таке явище відбувається з метою уникнення рухів під час сновидінь. Тобто воно є необхідним для нашого комфорту. Однак інколи трапляється так, що механізм працює занадто сильно і тоді стається так, що людина прокинулася, але тіло ще ні. Найчастіше це пов'язано з порушенням фази швидкого сну, коли спостерігається надмірна активність мозку (сновидіння) з відсутністю м'язового тонусу. Коли людина прокидається в цей момент, відповідно не вдається щось зробити.
 
Додатково відбувається проєкція сновидінь в реальність, внаслідок чого виникають галюцинації.
В зону ризику найчастіше входять люди молодого віку та підлітки, а також любителі спати на спині.
 
Не варто виключати й вплив способу життя. Так підвищують ризики розвитку сонного паралічу стрес, порушення режиму дня та безсоння, психіатричні порушення, гормональний дисбаланс. 

Як запобігти появі сонного паралічу?

Виникле явище не належить до захворювань, відповідно й лікування як таке не застосовується. Звісно ж якщо даний стан виникає постійно консультація невролога є край необхідною.
Рекомендації є досить простими, варто  добре висипатися дотримуючись відповідного режиму сну, займатися регулярною фізичною активністю, а перед сном уникати вживання алкоголю, кофеїну та їжі у надмірній кількості.
 
Негативних наслідків виниклого стану як таких не існує. Дійсно розвиток сонного паралічу може викликати сильний страх. Це є небезпечним для людей з патологіями серця, оскільки це може негативно на ньому зобразитися. Також відсутність інформації про сонний параліч може наштовхнути людину на хибну думку, що вона психічно хвора.
 
При розвитку сонного паралічу варто заспокоїтися та не опиратися стану, оскільки це може спричинити задуху. Рахуйте вдихи та видихи. Повірте, дане явище є дуже короткочасним.
Також не варто займатися самостійним лікуванням!
Пам'ятайте, що запідозрити порушення можливо самому, однак поставити точний діагноз може виключно лікар після проведення діагностичних досліджень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм