Перевозка больных

Седанов

Невралгія: причини та методи лікування

Невралгія: причини та методи лікуванняНевралгія є досить “скритою” патологією через можливість виникати у будь-якій ділянці тіла, викликаючи при цьому біль різної інтенсивності. Тому прийняти її за перебіг іншого захворювання зовсім не викличе труднощів для пересічного громадянина. Розберемо детальніше, які саме симптоми вказуватимуть на розвиток невралгії та які методи усунення порушення існують.
Невралгія - це патологічний стан, при якому спостерігається ураження периферичних нервів з наступним розвитком сильного “стріляючого” болю.

Види невралгій

Залежно від того, на які області тіла впливає невралгія, розрізняють наступні її види:
  1. Невралгія трійчастого нерва: у патологічний процес втягується трійчастий нерв голови, який своїми гілками посилає сигнали від мозку до рота та носу. Больові відчуття можуть мати нерегулярний характер та нагадувати відчуття ураження електричним струмом, або ж турбувати на постійній основі у вигляді тупого та ниючого болю.
  2. Постгерпетична невралгія: відбувається ураження нервових закінчень на шкірному покриві та є ускладненням оперізуючого лишаю.
  3. Потилична невралгія: згідно з назвою відбувається ураження потиличних нервів, біль при цьому є пульсуючим. Спричинити даний вид порушення може безліч причин, від раптових рухів головою та травм до ЦД та пухлин.
  4. Периферична невралгія: відбувається пошкодження нерву у периферичній нервовій системі, що як наслідок спричиняє порушення функції мовлення, ковтання та жування, а також оніміння та біль у кінцівках.
  5. Міжреберна невралгія: внаслідок травм або оперативних втручань на грудній клітці, вірусних інфекцій відбувається ураження нервів, які локалізуються дещо нижче ребер. Біль, який виникає є дуже сильним та пекучим, й може посилюватися при кашлі, рухах та навіть диханні.
  6. Діабетична невралгія: є ускладненням ЦД та супроводжується втратою рівноваги, поколюванням та болючістю по ходу нервів. Щоб запобігти розвитку даного стану важливо тримати рівень цукру під контролем. 

Причини

  1. Розвиток інфекційних процесів (ВІЛ, оперізуючий лишай).
  2. Формування тиску на нерви у ділянці між кістками новоутвореннями або судинами.
  3. Цукровий діабет.
  4. Патології нирок.
  5. Віковий фактор (старіння).

Симптоми

Основним проявом невралгії є поява больових відчуттів, які можуть мати нападоподібний характер, проявлятися у вигляді печіння або стріляння. Як наслідок тривале протікання больового синдрому дуже виснажує хворого. Додатково виникають скарги на підвищену пітливість, набряк й гіперемію тканин.

Діагностика

Лікар невролог окрім проведення збору анамнезу та аналізу клінічної картини призначає додаткові дослідження у вигляді: КТ та МРТ, УЗД, рентгенографії та лабораторних аналізів. 

Лікування

Відповідно в першу чергу важливо проводити усунення причини, що викликала розвиток невралгії. 
Зменшити больовий синдром виниклого ускладнення допоможуть знеболювальні препарати, міорелаксанти та протисудомні. Також додатково проводиться фізіотерапія та застосування зігрівальних компресів.
 
У випадках коли медикаментозна терапія не надає відповідного результату можливе проведення хірургічного втручання. 
З метою запобігання захворювання варто приділити увагу своєму способу життя: відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися правильного харчування, більше рухатися.
 
Важливо не затягувати з лікуванням невралгії та одразу звернутися до лікаря. Адже самостійна терапія може лише спричинити прогресування захворювання, що надалі вплине на можливість виконання повсякденних дій.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм