Перевозка больных

Седанов

Тунельний синдром: причини больових відчуттів в кисті руки

Тунельний синдром: причини больових відчуттів в кисті рукиТривале користування гаджетами й до пандемії завдавало досить значного негативного впливу для багатьох, однак з карантинними умовами коли тривалість роботи за комп'ютером збільшилася - збільшилися й випадки тунельного синдрому. Чому саме ми відчуваємо біль в кисті при тривалій роботі з комп'ютерною мишкою та чи можливо це усунути? Далі з'ясуємо.
Наші кисті рук не дуже пристосовані до одноманітних рухів, які ми часто робимо користуючись клавіатурою чи мишкою, внаслідок цього відбувається стиснення серединного нерва між сухожиллями та кістками викликаючи тунельний або зап'ястковий синдром.
Зазначимо, що серединний нерв відповідає за рух та чутливість великого, середнього та вказівного пальців, кисті та зап'ястя.

Причини

У більшості випадків основними причинами є надмірне напруження одного з сухожиль, що надалі спричиняє його запалення та набряк. Сухожилля внаслідок набряку труться один об одного, як наслідок запальний процес поширюється.
Ще однією причиною вважається зовнішній механічний вплив у вигляді травми, сильного здавлення. Відповідно чим більший тиск спричиняється на сухожилля, тим сильніший запальний процес.
Також не варто забувати про вплив тривалого знаходження за комп'ютером, внаслідок якого одні й ті ж м'язи зазнають навантаження, а рука сильно згинається в зап'ясті при користуванні комп'ютерної мишки.
Обумовлювати розвиток тунельного синдрому можуть деякі ендокринологічні захворювання (гіпотиреоз, ЦД), патології зі сторони суглобів та кісток (ревматизм, подагра), об'ємні утворення поза нервом або безпосередньо в ньому (ліпома, неврома). 

Симптоми

При розвитку тунельного синдрому у людини виникають скарги на появу оніміння, поколювання в пальцях, відчуття слабкості в руці та зап'ясті. Больові відчуття можуть віддавати навіть в плече. 
Відповідно при відсутності лікування симптоми будуть набирати обертів та зберігатися навіть при відсутності навантажень на кінцівку. Поступово зникатиме сила в руці, можливі виникнення проблем зі стисканням руки в кулак чи захоплення дрібних предметів.
Тому ігнорувати проблему - не є її вирішенням, адже чим більше часу проходить, тим більших трофічних змін зазнає кінцівка.

Діагностика та лікування

Лікар-невропатолог встановляє діагноз на основі проведення огляду та характерних клінічних проявів. Додатково може проводитися електронейроміографія, з метою визначення рівня ураження нерву, УЗД.
 
Лікування буде варіюватися в залежності від ступеня тяжкості захворювання.
Так на початковому етапі можливо обійтися лише проведенням іммобілізації кисті, обмеженням навантаження й підвищеної рухливості, застосуванням холодного компресу.
 
При відсутності ефекту від лікування додатково проводиться медикаментозне лікування (блокадні ін'єкції) з використанням мазей, примочок та фізіотерапевтичних процедур.
Хірургічне лікування проводиться при складному перебігу захворювання, так відбувається розсікання запалених оболонок, що спричиняють тиск на сухожилля.
 
З метою запобігання розвитку тунельного синдрому необхідно проводити дозовані фізичні навантаження, з додатковим використанням фіксаторів або рукавичок. У тому випадку, якщо проходить постійна робота за комп'ютером оптимальним варіантом буде застосування килимка для миші з опорою для зап'ястя та спеціальної ергономічної клавіатури. Також не варто забувати про вправи для покращення кровообігу під час роботи (стискування/розтискування пальців, перекочування м'ячика).
Не варто чекати розвитку ускладнень зі сторони захворювання, одразу зверніться до лікаря при появі перших тривожних дзвіночків. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм