Перевозка больных

Седанов

Біль у хребті: перші симптоми захворювання

Біль у хребті: перші симптоми захворюванняКожен із нас стикався з періодичними больовими відчуттями в області спини, що звісно ж говорить про розповсюдженість даної проблеми. Біль у спині належить до найчастіших проблем виникнення тимчасової непрацездатності. Які фактори можуть спричинити появу болю у спині? Далі з'ясуємо.
Біль у спині є мультидисциплінарною проблемою з неврологічними, ревматологічними, травматологічними та ортопедичними аспектами. У більшості випадків він турбує у віці 20-40 років, після 50 років больові відчуття набирають вираженого характеру.
При захворюваннях хребта біль може бути ниючим або гострим, відповідно виникати лише при певних рухах, або турбувати на постійній основі.

Причини появи болю у спині

  1. Спадковий фактор.
  2. Травми (біль виникає раптово, має гострий характер та потребує надання невідкладної допомоги).
  3. Порушення диска (грижі).
  4. Інфекційний процес.
Особливе занепокоєння даний стан повинен викликати при локалізації болю в верхньому відділі спини (підозра на інфаркт), нижньому відділі з наступним порушенням сечовипускання, наявністю ознак новоутворення, попередньому ін'єкційному введенні ліків або перенесенні травм (падіння з висоти, удари). 
 
Відповідно при проведенні діагностики лікар в першу чергу звертатиме увагу на виражені рухові порушення в нижніх кінцівках, зниження тонусу анального сфінктера, рухові обмеження у поперековому відділі хребта, підвищена чутливість хребців. 

Симптоми

Основним проявом, яким супроводжується біль у спині є компресійний синдром попереково-крижового відділу, який має чотири стадії протікання:
 
  1. Гостра стадія: тривалість до тижня, спостерігається набряк грижового випинання, а будь-які рухи викликають нестерпний біль.
  2. Підгостра стадія: триває до трьох тижнів, відбувається формування спайок навколо грижі, як наслідок деформується епідуральний простір та здавлюються нервові корінці.
Наступними стадіями є ранній та пізній відновлювальні періоди, тривалість яких сягає від шести тижнів до шести місяців. 
Зазначимо, що якщо біль не усунути упродовж 4 тижнів, він набуває хронічного характеру. 
 
Також при наявності додаткових симптомів важливо провести так зване сортування, в залежності від типу болі в спині. Перший тип пов'язаний з серйозними патологічними процесами: пухлини хребта, гнійні процеси, туберкульоз. Відповідно ці захворювання супроводжувалися певними симптомами: висока температура, слабкість, безпричинна втрата маси тіла, порушення функціонування органів малого таза. При такому розвитку патології біль не має механічного характеру, тобто не залежить від певних рухів та положення рухів.
Другий тип: біль віддає в нижні кінцівки та виникає найчастіше внаслідок стискання нервових корінців.
Третій тип болю має неспецифічний характер, тобто залежатиме від певних рухів чи положення тіла. Самостійно зникає упродовж декількох днів чи тижнів.

Лікування

Основу лікування складає призначення нестероїдних протизапальних препаратів, однак існує нюанс щодо взаємодії цих препаратів з іншими лікарськими засобами. Тому адекватною альтернативою НПЗЗ при відсутності протипоказань є проведення лікувальної блокади. Тобто в больовий осередок вводять відповідні лікарські речовини.
Також при перших проявах порушення пацієнту рекомендується дотримуватися постільного режиму з відповідним проведенням медикаментозного лікування. Наступним етапом буде поступове збільшення обсягу фізичної активності з додатковим проведенням мануальної терапії, масажу, ЛФК.
 
При виникненні специфічних больових симптомів не варто їх ігнорувати, або приймати дії самостійного їх усунення. Зверніться до лікаря, який проведе обстеження та встановить основну причину появи болю та призначить відповідне лікування. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм