Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Алкогольний психоз: основні симптоми та методи лікування

Алкогольний психоз: основні симптоми та методи лікуванняВипадки зловживання алкоголем на жаль не стали виключенням і в період воєнного стану. Боротьба зі стресом відбувається навіть і в такий неправильний та загрозливий здоров'ю спосіб. Одним із наслідків надмірного вживання алкоголю є розвиток психозу. Саме особливості та методи запобігання даного порушення, з'ясуємо далі.

Психоз належить до психічного стану, що супроводжується відчуттям відірваності людини від реальності. Причин психозу є безліч, і алкоголь не є виключенням.  Звісно, що всі види психозу мають певні відмінності, однак можливе навіть посилення симптомів на тлі психічних захворювань, наприклад, шизофренії. 

Провокуючий фактор алкогольного психозу

Оскільки алкогольним психозом називається будь-яка форма психозу, викликана вживанням алкоголю, розрізняють декілька основних причин даного стану.
 
Наприклад, одним із провокуючих факторів є гостра інтоксикація, що виникає при надмірному вживанні алкоголю. Так у хворого виникає відчуття відірваності від реальності з можливим розвитком психозу.
 
Алкогольний галюциноз, що є еквівалентом алкогольного делірію. Він є рідкісною формою психозу, спричиненого алкоголем, який виникає лише у людей, які вживають алкоголь протягом тривалого періоду часу. Характерною особливістю є розвиток галюцинацій під час і після вживання алкоголю. Галюцинації можуть бути зоровими та/або слуховими, що змушують людей бачити або чути речі, яких насправді немає. Алкогольний галюциноз може перерости в хронічний алкогольний психоз, створюючи стан, схожий на шизофренію.
 
У тому випадку, коли людина припиняє пити, виникає психоз відміни. Це відбувається тимчасово під час інтенсивної алкогольної абстиненції й може стати причиною повного відриву від реальності.
 
Не є виключенням, коли алкоголь робить людину параноїком, створюючи відчуття  не існуючої насправді загрози. Або виникає додаткове порушення у вигляді алкогольної дисоціації, коли хворий відключається від своїх думок та емоцій. У деяких випадках вже при наявності в анамнезі дисоціативного розладу, можливе вживання алкоголю, навпаки для відновлення своїх відчуттів, хоч і на короткий проміжок часу.

Симптоми алкогольного психозу

Для кожного симптоми психозу є індивідуальними, однак в кінцевому результаті виникає відрив від реальності.
 
До ознак алкогольного психозу включають:
  • віра в речі, які насправді не є правдивими;
  • зорові, слухові або нюхові галюцинації;
  • безпідставні підозри щодо інших та часті зміни настрою;
  • втрата апетиту;
  • відчуття відірваності від свого тіла;
  • швидка мова, яка є заплутаною та незрозумілою;
  • втрачання ходу думок;
  • головний біль, що як наслідок викликає безсоння.

Тактика

Тактика надання допомоги залежатиме від стадії розвитку алкогольного психозу.
Насамперед аби впоратися з симптомами алкогольного психозу важливо припинити вживання алкоголю.
Далі при розвитку галюцинацій проводиться відповідна медикаментозна терапія, аби подолати симптоми відміни. Допомогти побороти алкогольну залежність допоможе препарат “Алкофарм”, що розроблений українськими наркологами. Однак, як і будь-які лікарські препарати попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем аби уникнути побічних результатів.
 
Оскільки існують ризики білої гарячки, лікарі повинні при необхідності провести всі потрібні дії аби запобігти повного розриву з реальністю, в тому числі й госпіталізацію.
Після очищення від алкоголю рекомендованою є стаціонарна реабілітація, яка передбачає проживання в реабілітаційному закладі, де проводиться інтенсивна терапія. Це дає більше шансів на тривале одужання завдяки допомозі, яка надається в перші тижні тверезості.
 
В амбулаторних умовах лікування є доцільним при незначній алкогольній залежності та первинному зверненні.
Пам'ятайте, що залежність може бути важко подолати, особливо без професійної допомоги. Тому не варто нехтувати зверненням до лікаря нарколога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм