Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Отруєння нікотином: основні симптоми

Отруєння нікотином: основні симптомиНікотин є отруйною речовиною, яка досить легко та швидко завдає ураженню. І попри думку, що дана проблема може стосуватися тільки курців зі стажем, насправді ризик розвитку отруєння у пасивних курців та курців початківців - дуже високий. Адже нікотин має властивість швидко всмоктуватися через слизові оболонки, шкірний покрив та дихальні шляхи. 

В зону ризику розвитку нікотинового отруєння входять підлітки, які роблять перші спроби паління та особи, які застосовують медикаментозні засоби, що містять нікотин. Відмітимо, що доза нікотину, яка може викликати отруєння є індивідуальною, інколи навіть мінімальне дозування може спричинити негативні наслідки. 

Які причини розвитку нікотинового отруєння?

  1. Велика кількість викурених цигарок за один раз.
  2. Приймання нікотинових настоянок.
  3. Куріння вранці на натщесерце.
  4. Зловживання нікотиновими пластирами або жувальними гумками.
  5. Неналежні умови праці (відсутність захисту) при роботі з інсектицидами.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток отруєння нікотином?

Відмітимо, що прояви отруєння будуть варіюватися від тяжкості та стадії.
Так для гострої форми отруєння нікотином, що найчастіше виникає при перших спробах паління, належить поява наступних симптомів:
  • головний біль та запаморочення;
  • шум у вухах;
  • нудота та блювання;
  • діарея та дискомфортні відчуття в стравоході;
  • підвищене слиновиділення.
Відповідно чим тяжчий перебіг, тим інтенсивнішими будуть вищезазначені симптоми з наступним розвитком судом, задишки. Високі ризики летального результату внаслідок можливого паралічу дихального центру. Тяжкий перебіг отруєння виникає при спробах паління за кроткий проміжок часу та при цьому великого об'єму цигарок.
 
Для хронічної форми характерна поява систематичного головного болю, безсоння та погіршення пам'яті, перепади настрою та неврівноваженість, стенокардія та ін. Саме хронічна форма слугує “фундаментом” для розвитку ряду патологій, від захворювань ЦНС (стрес, депресія) до прогресування захворювань дихальних шляхів. 

Тактика

Як і при інших видах отруєння першочергово потерпілому необхідно викликати швидку, забезпечити доступ свіжого повітря. Доцільним надати положення хворому на боку, з метою запобігання удушення блювотними масами. Необхідно давати багато пиття та при наявності сорбенти. При відсутності дихання проводиться невідкладна допомога. 
 
В умовах стаціонару потерпілому проводитиметься оксигенотерапія, дезінтоксикаційна терапія (сорбенти, проносне, форсований діурез, антидотна терапія), з можливим призначенням діалізу.
Лікування хронічної форми потребує декількох етапів відмови від шкідливої звички, а саме боротьба з фізіологічною та психологічною залежністю.
 
Відмітимо, що при наявності тривалого стажу куріння, важливо проводити діагностичний метод під назвою - спірометрія. Ця процедура зі застосуванням спеціального приладу спірометру є золотим стандартом для дослідження функціонування легень та вчасного виявлення порушення в них. Тому, якщо попри всі ризики та негативний вплив на здоров'я куріння є присутнім у вашому житті паралельно слідкуйте за самопочуттям та проводьте дослідження, навіть при відсутності респіраторних симптомів. Придбати спірометр для домашнього використання Ви зможете в медичному маркеті ITMED. Однак попередньо важливо проконсультуватися з лікарем з метою виключення протипоказань. 
 
Важливо розуміти що нікотин являє собою отруту, про небезпеку якої ми на 100% обізнані. Для більшості курців відмова від сигарет є подвигом, адже дуже часто процес відмови від шкідливої звички є довгим та кропітким. Але результат та позитивний вплив на здоров'я того варте. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм