Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Абстинентний синдром: які прояви має раптова відмова від алкоголю?

Абстинентний синдром: які прояви має раптова відмова від алкоголю?Алкогольний абстинентний синдром (ААС) або синдром відміни - це патологічний стан, що поєднує в собі ряд симптомів різної тяжкості на тлі повного припинення вживання алкоголю або зниженні його дозування після тривалого приймання.

Абстинентний синдром у більшості випадків виникає на ІІ-ІІІ стадіях алкоголізму, внаслідок тривалого вживання алкоголю або раптовій та різкій відмові від нього. 
 
Дуже часто дане порушення сприймають за похмілля, однак сам абстинентний синдром є набагато небезпечнішим.
Відмітимо, що абстинентний синдром може виникати й внаслідок раптового припинення вживання наркотичних препаратів, нікотину або опіатів. 

Чому виникає ААС?

В основі порушення покладено вплив продуктів розпаду етанолу, що накопичуються в крові при тривалому вживанні алкоголю. Якщо в нормі токсин нейтралізується ферментами печінки, то при розвитку алкоголізму печінка не змозі справлятися з даною функцією очищення організму. Згодом токсини, що накопичилися “транспортуються” по крові в органи та системи, спричиняючи їх ураження. 

Які симптоми характерні при розвитку абстинентного синдрому?

Клінічна картина патології буде залежати від ряду факторів, насамперед стадії алкоголізму. Прояви виникають найчастіше вже через декілька годин після припинення вживання алкоголю і прогресують поки в крові підтримується значна концентрація алкоголю. 
 
Так якщо розвиток абстинентного синдрому припадає на II стадію алкоголізму, то тяжкість його розвитку поділяється на три стадії:
  •  перший ступінь тяжкості: надмірне потовиділення, прискорене серцебиття та сухість в ротовій порожнині. При першій стадії людина в змозі контролювати свій стан та не “похмелятися”;
  • другий ступінь: виникає при багатоденному систематичному вживанні алкогольних напоїв та супроводжується тремором кінцівок, повік або язика, прискореним серцебиттям, різким зниженням показників АТ, підвищенням температура тіла, головним болем у вигляді відчуття “тяжкості”;
  • третій ступінь: виникають психічні розлади у вигляді нападів агресії або розвитку депресії, порушення сну, тривожний стан.
Також до вищезазначених проявів приєднуються розлади зі сторони ШКТ, втрата апетиту. 
При третій стадії алкоголізму клінічна картина поєднує в собі весь спектр фізичних й психічних розладів. Високі ризики приєднання “білої гарячки”.

Тактика

Лікування ААС необхідно розпочати якомога раніше аби запобігти розвитку ускладнень, погіршення самопочуття та нових випадків запоїв. 
 
Терапія буде направлена на нормалізацію стану пацієнта, виведення з запою та підтримку нервової системи (яка в першу чергу вражається при ААС). З цією метою проводиться дезітоксикаційна терапія, призначаються вітаміни, ноотропи, протисудомні препарати. Додатково доцільною буде психологічна реабілітація та соціальна адаптація таких хворих. 
 
Кожен випадок є індивідуальним та залежатиме від того в якому стані перебуває пацієнт. 
 
Рекомендуємо при розвитку абстинентного синдрому та проблем з алкоголем новітній препарат на українському ринку - “АЛКО-ГОН”. Препарат дозволяє швидко вивести алкогольні токсини з організму та зменшити негативні наслідки на нього алкоголю. Перед тим, як розпочати терапію проконсультуйтеся з лікарем з метою виключення протипоказань до приймання препарату.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм