Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток алкогольного отруєння?

Які симптоми вказують на розвиток алкогольного отруєння?Проблема надмірного вживання алкоголю є дуже поширеною, але при цьому часто ігнорованою. Стрес та проблеми, що виникли внаслідок пандемії COVID-19 значно підвищили відсоток населення який шукає вирішення виниклих ситуацій за склянкою алкоголю. Та і травневі свята зовсім близько, і для любителів гучно святкувати високі ризики розвитку алкогольного отруєння. Які саме симптоми вказують на це? Далі з'ясуємо.
 
Механізм розвитку алкогольного отруєння виникає при вживанні його надмірної кількості. Чіткої дози алкоголю, яка може викликати отруєння не існує, кожен випадок є індивідуальним та залежатиме від ряду факторів. 

Які симптоми вказують на розвиток алкогольного отруєння?

При розвитку алкогольного отруєння, етанол, що міститься в спиртних напоях має негативний вплив на функціонування дихального центру головного мозку та ЦНС. Відповідно у постраждалого виникають наступні симптоми:
  • нудота та блювання;
  • неможливість критично оцінювати свій стан;
  • невиразне мовлення;
  • пітливість, гіперемія шкіри;
  • тремтіння зіниць;
  • перезбудження;
  • хитка хода та порушення координації рухів.
Одним із небезпечних станів при отруєнні є те, що, на перший погляд, п'яна особа виглядає начеб-то заснула, хоча висока ймовірність втрати свідомості. Вказуватиме на знепритомнення неможливість привести до тями, блідість шкірних покривів, повільне та переривчасте дихання. Можлива поява судом, які становлять загрозу життю.

Тактика

Першочергово при погіршенні стану хворого необхідно викликати швидку допомогу. Якщо постраждалий у свідомості необхідно давати йому багато пиття. У разі втрати свідомості необхідно перевернути його на бік, з метою уникнення удушення блювотними масами та западанню язика. При можливості необхідно вкрити людину ковдрою, адже при отруєнні алкоголем температура тіла дуже знижується.
 
Також допомогти зменшити токсичний вплив алкоголю на організм допоможе препарат “АЛКО-ГОН”, який зв'язує та виводить продукти розпаду алкоголю та метаболіти. Однак зауважимо, що препарат має протипоказання і при критичних станах постраждалого є протипоказаним! 
 
Тому важливо бути обережними з самостійним призначенням лікарських препаратів. Забороняється при алкогольному отруєнні знову давати алкоголь чи залишати на самоті потерпілого. Спроба прийняти холодний душ або вивести на свіже повітря в холодну пору також є не доцільною, оскільки навіть при відчутті жару температура тіла є пониженою. Це своєю чергою підвищує ризики додаткового розвитку переохолодження.
 
Далі в стаціонарі хворий буде отримувати необхідну дезінтоксикаційну терапію у відділенні токсикології.
 
Тоді виникає питання, а як не отруїтися алкоголем? Зазначимо, що на процес отруєння впливає безліч факторів: кількість випитого; особливості організму на реакцію на етиловий спирт; фізична підготовка та маса тіла; якість алкоголю. 
 
Тому достеменно можна сказати, що навіть якщо є бажання вживати алкоголь попри його шкоду, важлива його помірність. 
 
Пам'ятайте, що надмірне зловживання алкоголем може викликати отруєння, особливо це стосується випадків вживання неякісних спиртних напоїв. Наслідки цього є небезпечними та навіть смертельними. Тому будьте обачними! 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм