Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Похмілля: основні симптоми та методи усунення

Похмілля: основні симптоми та методи усуненняМетоди боротьби з похміллям різняться від приймання таблетованих препаратів, народних перевірених засобів та ніколи навіть абсурдних. Однак при цьому питання похмілля та його усунення є досить актуальним після новорічних свят. 

Похмілля - це стан, що супроводжується інтоксикацією організму, внаслідок його реакції на надмірну кількість вживаного алкоголю та компонентів, що утворюються при його розщепленні.
 
Механізм розвитку похмільного синдрому полягає в потраплянні до організму основного компонента алкогольного напою - етанолу. Дана токсична речовина має антидіуретичну дію (сечогінну). Це небезпечно швидким розвитком зневоднення організму, що є основним фактором появи симптомів похмілля.  
Також варто враховувати й токсичний вплив сполук, що виникають при розщепленні алкоголю.

Які фактори впливають на тяжкість похмілля?

  1. Генетичний фактор.
  2. Загальний стан здоров'я. 
  3. Кількість вживаного алкоголю та за останніми дослідженнями і його вид. Так спеціалісти довели, що темні алкогольні продукти (коняк, вино) містять у своєму складі хімічні речовини - конгенери, які впливають на тяжкість похмільного синдрому. Тоді як прозорі напої мають меншу кількість цих сполук, відповідно і похмілля буде мати легший перебіг.
  4. Віковий фактор.
  5. Недостатність сну, що особливо актуально в новорічну ніч оскільки організм не встигає відновитися.

Основні прояви

Таке явище як похмілля у кожного може протікати по різному, враховуючи вплив різноманітних факторів. Однак при цьому перевищуючи дозу алкоголю 0,1%, кожен може стикнутися з негативними наслідками вечірки та випитого алкоголю.

Так типовими скаргами при похміллі являються:
  • зневоднення (спрага, сухість у роті), що пов'язано з діуретичною дією алкоголю;
  • головний біль;
  • нудота та блювання;
  • тремор;
  • слабкість та запаморочення;
  • тахікардія.

Тактика

Єдиного методу лікування похмілля не існує. Однак спеціалісти рекомендують дотримуватися наступних правил:
  • пити побільше чистої води. Адже алкоголь діє як сечогінний засіб, викликаючи своєю чергою зневоднення та виведення з організму електролітів;
  • скористайтеся ентеросорбентами, антацидами, інколи якщо біль не покидає Вас - знеболювальними. Також при відсутності протипоказань, допомогти полегшити похмільний синдром можливо скориставшись препаратом на природній основі “АЛКО-ГОН”;
  • прогуляйтеся на свіжому повітрі, якщо самопочуття дозволяє. В протилежному випадку проведіть день в ліжку;
  • не забувайте поїсти. Звісно, що це неповинні бути тяжкі страви, які тільки можуть погрішити самопочуття. Надайте перевагу фруктам, легким бульйонам, кашам.
А от запобігти появи похмілля допоможуть звичайні правила, до яких входить вживання невеликої кількості алкоголю, а побільше води й овочів, зелені (клітковина).

Що не варто робити при похміллі?

Скільки існує різновидів алкоголю, напевно стільки ж й існує усунення його наслідків на ранок. 
Однак наразі розберемо закоренілі методи, які давно вже пора забути та віднести до міфів.
 
Одним із перевірених методів після гучної вечірки було вживання розсолу. Що пов'язувалося з надмірним вмістом солі в розсолі та порушенням внаслідок вживання алкоголю водно-електролітного балансу. Однак дослідження доказало, що дана рідина не впливає суттєво на відновлення електролітів, а навпаки може тільки нашкодити спричинивши метеоризм, набряки та печію. Особливо це небезпечно для осіб з наявністю захворювань ШКТ, гіпертонії.
Запам'ятайте одне головне правило похмільного синдрому - ні в якому разі не варто усувати похмілля повторно вживаючи алкоголь, або як кажуть в народі - “похмелятися”. Адже такі методи можуть призвести до проблем з алкоголем у майбутньому. 
 
Майте в усьому міру та створюйте новорічний настрій не за допомогою алкоголю, а людей які вас оточують.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм