Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Синдром відміни нікотину: основні симптоми

Синдром відміни нікотину: основні симптомиПаління є тією шкідливою звичкою яку, на перший погляд, легко побороти на відміну від алкогольної або наркотичної залежності. Дехто при спробі кинути палити переходить на більш “безпечний” варіант типу електронних цигарок, а хтось різко відмовляється від шкідливої звички. Тому розберемо детальніше, що відбувається з організмом при розвитку “синдрому відміни нікотину”, на які симптоми варто звернути увагу.

Синдром відміни нікотину - це комплекс дискомфортних фізичних та психічних симптомів, що виникають внаслідок відмови від нікотину.
 
Відмітимо, що нікотин є хімічною речовиною, що входить до складу сигарет і відповідно викликає залежність. Чим більше людина палить, тим більше їй потрібно дози нікотину, щоб відчути себе добре. Це пов'язано з впливом нікотину на мозок, а саме вивільнення нейромедіаторів, що контролюють настрій. Так коли людина “затягується” сигаретою в мозковому центрі вивільняється один із нейромедіаторів (дофамін), що викликає відчуття задоволення після викуреної цигарки.
 
Відповідно, коли нервова система не отримує більше нікотину, дофамін перестає виділятися викликаючи ряд неприємних симптомів (синдром відміни), що значно ускладнюють процес відмови від нікотину.
 
Існують різні рівні нікотинової залежності (від дуже високого до низького). Розрізняють також психологічну нікотинову залежність, що полягає у звичці вгамовувати емоції при курінні та соціальну - виникає так званий ритуал у вигляді ранкової кави з цигаркою або куріння за компанію з колегами під час обідньої перерви. 

Основні прояви синдрому відміни нікотину

Симптоми синдрому можуть тривати у кожного по-різному, від одного тижня до місяця. Це залежатиме від тривалості нікотинової залежності та об'єму викурених цигарок упродовж дня. Звісно не є таємницею, що саме перший тиждень після відмови від куріння є найбільш складним, в плані інтенсивності симптомів. 

Так до основних проявів відносять:
  1. сильне бажання курити, напевно виникає у кожного хто починає процес відмови від куріння;
  2. спостерігаються зміни настрою, пригніченість або навпаки дратівливість;
  3. тривожність та неспокій, адже насамперед відбувається відмова від “заспокійливого” для людини, яка у більшості випадків має схильність до тривожності;
  4. зниження концентрації: так нікотин викликав ілюзію так званого стимулятора;
  5. порушення сну (безсоння);
  6. збільшення маси тіла внаслідок підвищення апетиту. Це пов'язано з тим, що нікотин викликає спотворення смаку й запаху їжі, або дуже частим явищем є коли перекус замінюється на цигарку з кавою.
Людина під час “нікотинової ломки” може ще скаржитися на нудоту, головний біль.

Тактика

З метою зменшення інтенсивності симптомів синдрому відміни нікотину потрібно дотримуватися комплексного підходу до так званого виклику.
  1. Заняття спортом: не секрет, що фізичні навантаження допомагають справитися з багатьма емоційними проблемами, і боротьба з курінням не є виключенням. Оберіть найбільш оптимальний для себе варіант. Комусь підійдуть звичайні прогулянки пішки, а дехто надає перевагу біганню або плаванню.
  2. Вчіться розслаблятися, що дасть можливість зменшити тривожний стан під час відмови від нікотину (йога, медитації).
  3. Ведення щоденника харчування. Адже часто, особливо у жінок організм з метою отримати той самий гормон - дофамін, замінює нікотин на глюкозу. 
  4. Уникання провокуючих факторів. На початковому етапі це можуть бути люди, які палять поруч або ситуації, що можуть викликати неприємні емоції, стрес. Варто взяти до уваги й те, що час відмови від куріння не повинен припадати на якусь емоційну й одночасну тривожну подію. Наприклад, це може бути іспит, доповідь на роботі тощо. Адже ситуація, яка потребує великої розумової напруженості паралельно є і стресовою, що підвищує ризик зриву. 
Також можливо звернутися до спеціаліста, а саме психолога або психотерапевта, який допоможе позбавитися від шкідливої звички шляхом проведення когнітивно-поведінкової терапії. 
 
Частим явищем є перехід від звичайних цигарок до нікотинзамісної терапії у вигляді нікотинових пластирів, жуйок, інгаляторів. Можливе й медикаментозне лікування (рецептурні препарати), відповідно після консультації з лікарем. 
 
Симптоми, що виникають при синдромі відміні нікотину не є небезпечними для життя. Однак при появі потреби у методах боротьби з даним станом зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм