Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Похмільний синдром: як з ним боротися?

Похмільний синдром: як з ним боротися?Зимові свята у всіх асоціюються з келихом шампанського. Дійсно алкоголь є найбільш вживанішаною речовиною у світі. І у більшості випадків, при вживанні алкоголю до настання сп'яніння, на ранок відчувається похмілля. Розберемо детальніше, які прояви похмільного синдрому та який механізм його розвитку.  
Похмілля являє собою стан, при якому спостерігається ряд неприємних відчуттів або симптомів, які виникають через декілька годин або на наступний день після вживання алкоголю.
 
Так до таких симптомів похмілля належать наступні стани:
  • головний біль пульсуючого характеру;
  • сухість у роті та спрага;
  • прискорене серцебиття;
  • надмірне виділення сечі, порушення випорожнення; 
  • тремтіння кінцівок, дратівливість; 
  • надмірна чутливість до світла та шуму;
  • втрата апетиту.

Фактори, які впливають на розвиток похмілля

Механізми розвитку похмілля є комплексними. Так, наприклад, вченими було доведено, що вираженість похмілля залежить від хімічних речовин (конгенери), які містяться в алкоголі та утворюються під час його перероблення та дозрівання. Темні спиртні напої мають вищу концентрацію конгенерів (віскі, вино), відповідно вони призводять до сильнішого похмілля. А от прозорі (горілка, джин) напої викликають похмілля рідше або менш виражений його прояв. 
 
Також до інших факторів, які впливають на виникнення похмілля відносять:
  1. Виведення надмірної кількості рідини (дегідратація): алкоголь спричиняє підвищене сечовиділення, що паралельно з розвитком надмірного потовиділення та блювання викликає додаткову втрату рідини. В результаті виникають симптоми дегідратації легкої або помірної форми, які проявлятимуться у вигляді головного болю, запаморочення, спраги, слабкості та сухості слизових оболонок.
  2. Захворювання ШКТ: оскільки високі концентрації алкоголю спричиняють подразнення шлунку, викликаючи запалення його оболонок, як наслідок під час похмілля  виникає біль у животі, нудота та блювання.
  3. Порушення режиму сну: алкоголь має руйнівну силу на сон, оскільки його споживання найчастіше відбувається у вечірній або нічний час, що конкурує з часом сну. Також порушується нормальна схема сну: зменшується REM-сон та подовжується глибока фаза. Через те, що алкоголь розслаблює м’язи горла, людина починає посилено хропіти спричиняючи апное сну. 
  4. Звісно ж велике значення становить перевищення індивідуальної порогової дози. Вважається, що критична доза ризику виникнення похмілля у здорових людей складає 1 грам етилового спирту на 1 кілограм маси тіла.

Правила, які варто дотримуватися при вживанні алкоголю

Акцентуємо, увагу, що вживання алкоголю є небезпечним для здоров'я та може мати досить неприємні наслідки. Тому, якщо все ж Ви вирішили споживати алкоголь, рекомендуємо дотримуватися декілька правил: 
  1. Визначтесь з кількістю вживаного вами алкоголю: здоровій дорослій людині дозволяється вживати не більш ніж 10 стандартних напоїв на тиждень і не більше 4 стандартних напоїв на день, з метою зменшення негативних ризиків від випитого алкоголю.
  2. Їжте: коли шлунок пустий, алкоголь швидше всмоктується, що відповідно спричиняє швидке сп'яніння.
  3. Не варто змішувати алкоголь з іншими його видами, енергетичними напоями, газованими напоями та соками, а тим паче ліками. Це правило стосується і твердження про “підвищення” градуса. 
  4. Краще більше рухатися та робити перерву для проведення часу на свіжому повітрі. 
Наголошуємо, що вагітним, мамам, які годують немовлят, людям, які страждають на серцево-судинні захворювання - алкоголь протипоказаний!

Що робити, якщо похмілля все-таки настало?

В першу чергу наголошуємо, що при настанні похмільного синдрому проводити його лікування алкоголем є дуже шкідливим. Повністю алкоголь виводиться з організму через три доби. Тому краще вранці вживати велику кількість рідини, а у випадку головного болю прийняти знеболювальне та провести вимірювання артеріального тиску. 
 
Якщо хочеться спати, то не варто себе змушувати бути активним, це ж саме і стосується їжі. При відсутності апетиту, краще почекати поки він з'явиться, однак не варто налягати на солодощі, жирну та смажену їжу.

Шеймовер

За цим малознайомим терміном криється типовий стан після гучної вечірки, коли прокидаючись на ранок замість відчуття легкості ви відчуваєте сором та занепокоєння, без чіткої на це причини. Притаманний даний стан зазвичай для людей які є більш сором'язливими та невпевненими у собі. Ці особливості також пов'язують зі зниженим рівнем мозкового серотоніну. Однак відчути шеймовер можливо навіть не знаходячись в депресивному або пригніченому стані, достатньо всього лише бути до нього схильним, тобто мати низький рівень серотоніну в мозку.
Зазначимо, що якщо ви відчуваєте сором з похмілля, ймовірно, ви не маєте алкогольної залежності, адже при формуванні розгорнутої фізичної стадії залежності з запоями та інтенсивним похмільним синдромом і з алкогольною деградацією особистості, захисний механізм (шеймовер) зазвичай зникає.
 
Пам'ятайте, що не існує безпечної дози алкоголю, тому найкраще вводити нові традиції без його вживання.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм