Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Алкогольний синдром плоду: чому при вагітності категорично не можна пити спиртне?

Алкогольний синдром плоду: чому при вагітності категорично не можна пити спиртне?9 вересня відзначався Міжнародний день алкогольного синдрому плоду. Саме в цей час слід згадати про величезну небезпеку для ще ненародженої дитини вживання алкоголю її матір’ю.

Фетальний алкогольний синдром (ФАС), або алкогольний синдром плоду – це патології, які розвиваються в результаті впливу на дитину в утробі матері алкоголю. Наслідки цього можуть бути різноманітні – від порушень у роботі центральної нервової системи до патологій будови обличчя тощо. За статистикою, ФАС розвивається у близько 40% дітей, матір яких регулярно вживала спиртні напої під час вагітності. Також відомі випадки, коли цей синдром розвивався у дітей, мати яких вживала алкоголь нечасто і не у великих кількостях, коли була вагітною. Проте певна закономірність все-таки є: чим більше алкоголю пила майбутня мама, тим вищі в неї шанси народити дитину з ФАС.

Симптоми ФАС

Шкідливі речовини, що містяться в алкоголі, легко долають плацентарний бар’єр та потрапляють до амніотичної рідини. В результаті дитина певний час перебуває у буквально отруєних навколоплідних водах і не має жодної можливості нейтралізувати цю отруту, яка негативно впливає на організм, що лише формується. ФАС діагностують або одразу після народження, або у більш старшому віці. До його ознак належать:
  • Порушення роботи ЦНС.
  • Розумова відсталість.
  • Психічні порушення.
  • Недостатній зріст та вага у відповідності з середніми віковими нормами. Відставання у фізичному та психічному розвитку.
  • Кісткові аномалії, патології будови тіла та характерні зміни у будові обличчя (наприклад, недорозвинені щелепи).
  • Вади серця.
Можливі порушення роботи практично всіх органів та систем.

Профілактика ФАС

Профілактика алкогольного синдрому плоду проста. Це:
  • повна відмова від вживання алкоголю під час вагітності (включаючи й пиво, слабоалкогольні напої);
  • грамотне планування вагітності, яке включає в себе відмову від супутніх шкідливих звичок (наприклад, паління), повноцінне харчування, активний спосіб життя, відмову від вживання алкоголю чоловіком – майбутнім батьком;
  • проходження всіх необхідних аналізів та процедур, які призначає гінеколог під час ведення вагітності.

Особливості життя з ФАС

Фетальний алкогольний синдром може провокувати дуже різні, поліморфні ураження організму. Особливо часто страждає нервова система дитини, що відображається на усьому її подальшому житті. Через ФАС часто буває затримка розвитку дитини, порушення мовлення, недостатні розумові здібності, поведінкові розлади. І винна в цьому не дитина, а її мати, яка вживала алкоголь при вагітності.

Якщо ФАС не виявляють в ранньому віці, він може дати про себе знати, коли дитина стає підлітком. Цей синдром негативно впливає на можливість опанування мінімальних навичок соціалізації, хворим дуже важко дається навчання в школі.

ФАС вкрай негативно впливає і на психічне здоров’я. Адже провокує як психічні розлади, так і часто є причиною цькування дитини через характерні відмінності у зовнішності.

На жаль, наслідки алкогольного синдрому плоду людина буде відчувати на собі впродовж усього життя. Тож у жодному разі не можна вживати алкоголь під час виношування дитини. Перед тим, як завагітніти, слід подолати алкоголізм, або ж не вагітніти взагалі. Вилікувати алкоголізм може допомогти препарат Алкофарм – розробка українських наркологів, що зменшує потяг до спиртних напоїв.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм