Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Нікотинова замісна терапія та її види

Нікотинова замісна терапія та її видиКуріння поступово виходить з моди, і все більше роботодавців вказують у вакансіях – «без шкідливих звичок». Що вже говорити про шкоду для здоров'я, яку наносять сигарети. Тому, щоб запобігти розвитку хвороб, багато хто готовий на будь-які методи з метою кинути палити. Які саме розберемо далі.

В першу чергу для того, щоб успішно кинути палити необхідно основне – бажання людини. Комусь буде легше, а хтось відмову від куріння перенесе з серйозним «станом відміни», труднощі будуть присутні. Для успішного та надійного результату необхідно звернутися до лікаря нарколога з метою вибору найбільш оптимального варіанту.

Нікотин замісна терапія– це певний метод доставляння нікотину в організм, при цьому, не використовуючи тютюн. Основна мета застосування це пом'якшення симптомів – синдрому відміни.

Види НЗТ

  1. Нікотинова жуйка: являє собою чистий нікотин у вигляді жувальної гумки, яка не містить домішок бензолу або чадного газу на відміну від звичайних сигарет. Мінус нікотинової жуйки в її досить неприємному смаку. Замісна терапія складається з поступової відмови від процесу куріння, відповідно зменшуючи кількість жуйок. Дуже важливо дотримуватися дозування та покрокові рекомендації, які призначив лікар.
  2. Нікотиновий пластир: характеризується надходженням невеликих доз нікотину. Частіше є ефективним при зниженні ступеня залежності, а не повного її позбавлення.
  3. Таблетки від паління: основна задача таблеток від куріння це відновлення функції вироблення ацетилхоліну (нейромедіатор, який регулює роботу нервової системи) та, як наслідок виключення потреби в нікотині. Коли людина палить, нікотин заміщує роботу ацетилхоліну, виконуючи його функції, відповідно організм перестає самостійно виробляти нейромедіатор.
  4. Електронна сигарета: це пристосування викликає двояке уявлення про себе. Оскільки з медичної сторони сам вміст сигарети здатний викликати негативний вплив на організм. Але є плюси для оточуючих людей – пасивних курців, оскільки пар, що виділяється не шкодить їх здоров'ю. За бажання людини кинути курити електронні сигарети спочатку працюють на картриджах, які містять нікотин в чистому вигляді, далі поступово замінюють їх картриджі без нікотину (при цьому зменшується доза нікотину). Але головне щоб електронна сигарета не стала певною пасткою, коли курець буде тільки збільшувати дозу нікотину, намагаючись повторити ефект від куріння звичайної сигарети.
  5. Робота з психотерапевтом: часто під впливом гіпнозу людині навіюється відраза до сигарет. Ніякі медикаментозні препарати при цьому не застосовуються, але ефект від процедури буде залежати від рівня сугестивності пацієнта.
 Також до популярних методів нікотинової замісної терапії відносяться:
  • голковколювання;
  • гомеопатія: кинути палити допоможе Нікотінекс – він ефективний при боротьбі з нікотиновою залежністю (препарат може мати протипоказання!);
  • спорт;
  • спреї від куріння.

Ефективність та механізм дії препаратів

Препарати нікотинової замісної терапії відрізняються формою та часом проникнення нікотину всередину організму, також включається тривалість його присутності в організмі.  Наприклад, нікотиновий пластир (застосовується на шкіру) викидає стабільну регулярну дозу нікотину в організм протягом 16 годин, а ось потрапляння нікотину у вигляді жувальних гумок відбувається швидше, але в організмі перебуває менше часу.

За даними досліджень при застосуванні комплексної терапії (пластир та жувальна гумка), збільшується її ефективність.
 
Необхідно пам'ятати про те, що будь-який метод може мати ряд протипоказань, тому не потрібно займатися самостійним призначенням.  В першу чергу необхідно проконсультуватися з лікарем.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм