Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Алкогольний делірій: причини появи «білої гарячки»

Алкогольний делірій: причини появи «білої гарячки»Проблеми з алкоголем здатні викликати різного роду порушення з боку організму. Одна з таких проблем є поява «білої гарячки», яка розвивається на тлі неконтрольованого вживання спиртних напоїв. Розглянемо, в яких випадках з'являється подібний психоз, та які методи його лікування застосовуються.

Алкогольний делірій– це різновид психозу, який характеризується появою на фоні абстинентного синдрому після припинення вживання алкоголю. Часто з'являється у людей, які знаходяться на другій або третій стадії алкоголізму. Також основною характеристикою психозу є його поява не під час алкогольного сп'яніння, а через кілька діб після різкої відмови від алкоголю.

Класифікація алкогольного делірію

Наркологи виділяють три стадії розвитку «білої гарячки»:
  1. Перша стадія – загрозливий делірій: характерно поява тривожності, галюцинацій в легкій формі, підвищене потовиділення та неможливість заснути. У тому випадку якщо залежна людина знову починає вживати алкоголь, симптоми вщухнуть.
  2. Друга стадія – доконаний делірій: галюцинації стають дуже реалістичними, людина втрачає зв'язок з реальністю. Температура тіла підвищується, прискорюється серцебиття, можливий прояв агресивності. Без допомоги лікарів вийти з другої стадії практично неможливо.
  3. Третя стадія – делірій, загрозливий для життя: мова стає незв'язною, людина не розуміє де вона і що з нею відбувається. З'являються судоми, з подальшим погіршенням стану аж до набряку мозку, стану коми та летального результату.

Причини

Основною причиною є систематичне вживання алкоголю. Яке супроводжується тривалим запоєм та різким виходом з нього, вживанням сурогату та фармакологічних препаратів (настоянка глоду).

Зона ризику
  • перенесення черепно-мозкових травм або патологій ЦНС;
  • раніше перенесений алкогольний психоз;
  • особи, що вживають сурогатні напої.

Симптоми

Найчастіше, симптоми алкогольного делірію починають проявлятися на 3-4 день після припинення вживання спиртного.
  • порушення сну;
  • головний біль;
  • тремор кінцівок;
  • стан тривожності;
  • блювота.
Надалі стан буде тільки погіршуватися. З'являються наступні ознаки:
  • галюцинації (зорові та слухові);
  • короткочасна втрата свідомості;
  • порушення мови;
  • високий артеріальний тиск;
  • судоми.
Прояв алкогольного делірію мало чим відрізняється у чоловіків та жінок. Але для жінок властивий абортивний характер галюцинацій, тобто відбувається менше порушення свідомості та зберігається орієнтація в просторі та часі. Однак, жінки гірше піддаються терапії, ніж чоловіки.

Лікування та можливі ускладнення

Важливо пам'ятати, що спроби лікування в домашніх умовах можуть бути небезпечними, як для хворого, так і для оточуючих його людей.  Тому необхідно звернутися до кваліфікованого фахівця.
 
Лікування призначає лікар-нарколог, із застосуванням комплексної терапії у вигляді сольових розчинів, вітамінів, ноотропів.  Також важливо провести тривалу психотерапію, якщо є бажання пацієнта боротися із залежністю.
 
«Біла гарячка» має кілька етапів завершення:
  • повне одужання без серйозних ускладнень в організмі, яке часто настає після своєчасного звернення за допомогою та невеликого стажу алкогольної залежності;
  • одужання, але з ускладненнями у вигляді патологій серця або печінки, тимчасової амнезії, хронічного психозу;
  • летальний результат, при відсутності лікування.  Причиною можуть бути загострення наявних патологій, вегетативні порушення або ж травми, які виникають при неадекватній поведінці людини.
З метою попередження алкогольного делірію, необхідно усунути основну причину його появи – алкоголь.  У тому випадку якщо почалися проблеми з алкоголем, рекомендуємо препарат, який позбавить від алкоголізму та запоїв – Алкофарм. Також необхідно звернутися за допомогою до лікаря для отримання необхідної допомоги.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм