Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Отруєння нікотином: як розпізнати симптоми?

Отруєння нікотином: як розпізнати симптоми?Зовсім недавно випадки інтоксикації нікотином були досить рідкісним явищем, але при розвитку популярності споживання електронних сигарет та вейпінгу кількість отруєнь стрімко збільшилася. Розберемо, як розвивається отруєння та яку допомогу необхідно надавати потерпілому.

Нікотин являє собою отруйну речовину, якою досить легко отруїтися, якщо перевищити допустиму концентрацію. Також він входить у вміст множинних інсектицидів. Хибна думка, що отруєння загрожує виключно досвідченим курцям, ризик розвитку патологічного стану у початківців та пасивних курців також досить високий.

Нікотин легко всмоктується через слизові оболонки (ШКТ, ротової порожнини), дихальні шляхи або шкірні покриви.

Причини

Найчастіше отруєння нікотином відбувається при його вживанні у вигляді електронних сигарет або рідкого нікотину, внаслідок високого його проникнення в організм. Також отруєння може виникнути внаслідок куріння на голодний шлунок  або роботи на виробництвах з виготовлення сигарет.

Нікотин, потрапляючи з тютюновим димом в головний мозок, абсолютно в індивідуальному порядку, викликає порушення центральної та периферичної нервової системи. Також сама доза нікотину для отруєння може відрізнятися (гостре отруєння може виникати й при маленьких дозах).

Класифікація отруєння нікотином


Виділяється гостра та хронічна стадія отруєння нікотином.

Гостра стадія: проявляється у вигляді загальних симптомів інтоксикації. Причиною появи є тривале вживання жувальних гумок або пластирів, для боротьби з курінням або ж куріння натще у курців-початківців, вживання нікотинового розчину з суїцидальними намірами.

Хронічна стадія: чим більше людина курить, тим більше отруюється її організм. Виникає, як і у самих курців, так і у тих, хто протягом тривалого часу перебував поруч (пасивне куріння). Симптоми проявляються у вигляді періодичного головного болю, блювоти, болю в серці, проблемами з пам'яттю, виразок на яснах і т. д.

Симптоми


Ознаки отруєння в гострій стадії будуть відрізнятися від тяжкості протікання.

Симптоми легкої форми отруєння (найчастіше з'являється у тих, хто вперше спробував палити):
  • головний біль;
  • шум у вухах;
  • прискорений пульс;
  • нудота та блювання;
  • діарея;
  • підвищення артеріального тиску;
  • підвищене слиновиділення;
  • спазм стравоходу.
Важка форма отруєння настає, тоді коли за короткий проміжок часу було викурено велику кількість сигарет. У цьому випадку з'являються вищевказані симптоми, тільки в більш вираженому характері. Надалі розвивається ряд ускладнень у вигляді задишки, судом, маячного стану. При настанні критичної ситуації людина втрачає свідомість та може впасти в стан коми або ж можливий параліч дихального центру, з високим ризиком летального результату.

Лікування


В першу чергу необхідно викликати швидку допомогу.  Важливо не залишати хворого одного й ретельно стежити за його станом.
  1. Забезпечити доступ свіжого повітря.
  2. Необхідно викликати блювання, очистивши шлунок.
  3. Давати багато пиття та ентеросорбенти (наприклад, Сорбін).
  4. Хворий повинен лежати на боці, щоб запобігти удушенню блювотними масами.
  5. При порушенні дихальної функції необхідно проводити реанімаційні дії до приїзду швидкої допомоги.
У стаціонарі буде проводитися оксигенотерапія, призначення адсорбуючих медикаментозних препаратів, а також гемодіалізу.

Пам'ятайте, що речовини, які потрапляють в наш організм при палінні – це отрута.  Позбутися від нікотинової залежності, допоможе препарат Нікотінекс.  Препарат не тільки зменшує тягу до паління, а й полегшує синдром відміни.  Перед початком терапії необхідно проконсультуватися з лікарем, з метою виключити наявність протипоказань.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм