Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синусова брадикардія: які стани можуть викликати зниження частоти серцевих скорочень?

Синусова брадикардія: які стани можуть викликати зниження частоти серцевих скорочень?В нормі ЧСС у дорослих повинна становити показники в межах 60-100 уд/хв. Однак при розвитку певних станів, як патологічного, так і фізіологічного (природного) характеру ці показники опускаються нижче потрібного. Тому розберемо детальніше, які зниження показників частоти серцевих скорочень можуть свідчити про розвиток порушення, а саме про синусову брадикардію.
Синусова брадикардія - це стан для якого є характерним зниження частоти серцевих скорочень нижче 60 уд/хв внаслідок зменшення активності зі сторони синусового вузла. 
 
Роль синусового вузла полягає в забезпеченні скорочення серця через передачу біоелектронних імпульсів до всіх відділів органу.
 
Захворювання може протікати в гострій формі зі стрімким розвитком симптомів з наступним зниженням ЧСС до критичного рівня та в хронічній. При хронічній формі синусової брадикардії порушення зберігаються упродовж тривалого часу, найчастіше при вікових або склеротичних змінах в серцевій тканині.
 
В нормі варіант незначної синусової брадикардії може розглядатися у спортсменів і лише після проходження повного обстеження у кардіолога. Також синусова брадикардія при відсутності дискомфортних відчуттів є фізіологічною під час сну або фізіологічних особливостях організму. Тобто дана форма фізіологічної синусової брадикардії не загрожує життю.
 
В зону ризику по ускладненому перебігу брадикардії входять люди похилого віку та з наявністю в анамнезі хронічних захворювань серця.

Основні провокуючі фактори 

Патологічними чинниками, що можуть спричинити розвиток синусової брадикардії, є наступні захворювання:
  1. Патології зі сторони серцево-судинної системи: інфаркт міокарда, запальні процеси серця (наприклад, ендокардит).
  2. Приймання певних медикаментозних препаратів (симпатолітики, серцеві глікозиди).
  3. Отруєння токсичними речовинами. 
  4. Гіпотиреоз.

Які прояви має захворювання?

Погіршення самопочуття у хворих буде найчастіше виникати при зниженні показників ЧСС нижче 40 уд/хв, оскільки при цьому порушується механізм транспортування кисню до органів й систем. Так виникають наступні симптоми:
  • запаморочення та втрата свідомості;
  • шкіра стає блідого відтінку;
  • больові відчуття в області серця;
  • задишка;
  • зниження концентрації уваги, сплутаність свідомості;
  • набряки;
  • порушення зору;
  • “стрибки” артеріального тиску (різкого характеру).
Чим довше тримаються низькі показники, тим інтенсивніший прояв мають симптоми. Так при досяганні критичних даних висока ймовірність розвитку судом, як реакція порушення надходження кисню насамперед до мозку.
 
При триманні ЧСС в межах 40-60 уд/хв хворий може навіть не помітити розвиток брадикардії, а відсутність специфічних симптомів може пов'язуватися з іншими  станами. Це своєю чергою може становити відтермінування візит до лікаря зі сторони хворого.
 
Зауважимо, що при відсутності надання вчасного лікування високі ризики розвитку серцевої недостатності, порушення кровопостачання до різних органів, що може призвести до набряку легень, зупинки дихання та ін.

Діагностика та лікування

Діагностування захворювання окрім зовнішніх ознак та на основі фізикального огляду відбувається шляхом проведення ряду інструментальних та лабораторних методів дослідження:
  • ЕКГ;
  • добове холтерівське моніторування;
  • УЗД серця (ЕХО-КГ);
  • УЗД внутрішніх органів (при показаннях, коли причина не в серцево-судинній системі).
Зазначимо, що лікування синусової брадикардії буде доцільним у разі розвитку захворювання на фоні певного патологічного процесу. Відповідно терапія є індивідуальною в залежності від основної причини. Найчастіше основою є проведення медикаментозного лікування.
 
Фізіологічна брадикардія, коли пацієнт є здоровим та його не турбують відповідні порушення лікування не потребує.

Профілактика

З метою запобігання розвитку синусової брадикардії необхідно слідкувати за станом свого здоров'я, а саме контролювати рівень цукру в крові; холестерину; артеріальний тиск; слідкувати за вагою. Також пам'ятати про здорове харчування та дозовані фізичні навантаження.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм