Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перикардит: основні причини запалення серця

Перикардит: основні причини запалення серцяЗахворювання серцево-судинної системи знаходяться в перших рядах розвитку серед українського населення. І важливо розуміти, що поява будь-якого дискомфортного стану в ділянці серця повинно бути вказано лікарю. Тому не варто вдаватися до самостійного призначення ліків, а одразу звернутися до спеціаліста, з метою вчасного діагностування патології та запобігання розвитку ускладнень. Цього разу розберемо прояви та причини однієї з патологій серця - перикардит.
Перикардит - це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в серцевій оболонці (перикарді). 
Сам по собі перикард являє собою сумку, в якій розташовується серце та яка відокремлює його від інших органів та систем. Перикард допомагає органу ефективно працювати та розтягуватися в межах норми. 

Які існують види перикардиту?

Оскільки перикард складається з двох листків між якими розташовується невелика кількість рідини, то при розвитку запалення цей баланс порушується. Відповідно розвивається суха форма перикардиту, коли рідини між листками практично немає і вони починають тертися один об одного. Це як наслідок призводить до появи больових відчуттів у хворого в області серця, особливо під час дихальних рухів.
 
Протилежним варіантом є поява ексудативної форми перикардиту, коли навпаки, відбувається накопичення надмірної кількості рідини. Це викликає надмірний тиск на серце та не дає можливості йому нормально функціонувати.
 
При відсутності необхідного лікування гостра форма перикардиту переходить у хронічну. Серце замість типового перикарду покривається так званим панциром, який не дає можливості органу скорочуватися. Зауважимо, що “панцирне серце” виникає внаслідок ущільнення стінок перикарду та розсмоктуванням рідини між ними.

Причини

Найчастіше перикардит виникає на фоні розвитку інфекційного процесу, як ускладнення.
Хоча не є виключенням впливу неінфекційних агентів, таких як травма грудної клітки (падіння з висоти, колючі рани), алергічні реакції. Також до ймовірних причин перикардиту можна віднести наступні стани:
  • інфаркт міокарда;
  • оперативні втручання серці;
  • ниркова недостатність;
  • новоутворення, які локалізуються в ділянці грудної клітки;грибкові ураження та бактеріологічні захворювання (туберкульоз).

Симптоми

Гостра форма перикардиту має стрімкий розвиток. У хворого виникають скарги на біль та тяжкість в області серця, які посилюються при дихальних та ковтальних рухах, набування положення лежачи.
Додатково виникають скарги на:
  • підвищення температури тіла;
  • кашель та задишку;
  • запаморочення;
  • слабкість;
  • відсутність апетиту з наступною втратою маси тіла;
  • появу набряків на нижніх кінцівках.
На відміну від гострого перебігу, перикардит хронічного характеру тривалий час може протікати безсимптомно або мати стерті симптоми.

Діагностика та лікування

Діагностування перикардиту відбувається шляхом проведення збору анамнезу, фізикального огляду та інструментальних методів дослідження: ЕКГ, рентгенографія, УЗД серця, лабораторні аналізи крові, КТ з можливим проведенням взяття матеріалу (рідини) з перикарда на дослідження.
 
Тактика лікування варіюється від стадії та форми розвитку ураження. Так першочергово пацієнтові призначається постільний режим з дотримання дієтотерапії. При розвитку інфекційного процесу, в залежності від збудника призначаються противірусні або антибактеріальні препарати.
 
Якщо перикардит був викликаний алергічною реакцією доцільним буде застосувати антигістамінні та глюкокортикостероїди. Додатково з метою усунення ускладнень призначають знеболювальні та протизапальні засоби.
Оперативне втручання проводиться внаслідок розвитку ускладнень, таких як тампонада серця, фіброзу перикарду або надмірного накопичення рідини.
 
Чим раніше діагностувати перикардит, тим менша ймовірність розвитку ускладнень, які вплинуть на тривалість та якість життя. Одними з ускладнень перикардиту є тампонада серця, перехід запального процесу на інші тканини серця, серцева недостатність, сепсис.
Важливо з метою запобігання розвитку патології проходити профілактичні огляди, вчасно лікувати інфекційні захворювання та звісно ж дотримуватися здорового способу життя.

 


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм