Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аневризма аорти: причини розширення основної артерії

Аневризма аорти: причини розширення основної артеріїСьогодні аневризма грудної та черевної аорти є найбільш складною та тяжкою проблемою в судинній хірургії. Оскільки патологію називають бомбою сповільненого типу, через початковий безсимптомний перебіг. Які стани впливають на розвиток аневризми аорти? Далі з'ясуємо.
Зазначимо, що аорта являє собою найбільшу артерію у нашому тілі. Вона виходить з лівого шлуночка серця та проходить через грудну клітку (грудна аорта) й черевну порожнину (черевна аорта). За статистичними даними частіше виникають випадки аневризми черевної аорти.
Аневризма аорти - це патологічний стан, при якому відбувається розширення аорти, а точніше її певної ділянки внаслідок розтягнення та потоншення стінок судини.
 
Небезпечним ускладненням патологічного стану є розрив артерії, що як наслідок призводить до масивної кровотечі та без надання відповідної допомоги до летального результату.
Механізм розвитку аневризми полягає у поступовому стоншенні, пошкодженні або розвитку патологічних змін у стінках артерії (аорти). Так судина розтягується не витримуючи тиску крові, відповідно в аорті кровотік проходить під дуже високим тиском внаслідок її величини. 

Причини

Спричини до розвитку аневризми може ряд захворювань:
  1. Гіпертонія.
  2. Атеросклероз.
  3. Розвиток інфекційних процесів.
  4. Проведення оперативних втручань на аорті.
  5. Аутоімунні захворювання.
До групи ризику входять пацієнти:
  • чоловічої статі;
  • віком старше 50 років;
  • з ожирінням та малорухомим способом життя;
  • з наявністю в анамнезі захворювань серцево-судинної системи.

Симптоми

На початковому етапі захворювання не має специфічних проявів до моменту початку збільшення аневризми. Однак симптоми аневризми та виниклі ускладнення за перебігом нагадують інші захворювання серцево-судинної системи, а також можуть варіюватися в залежності від локалізації, це ускладнює процес діагностування.
 
Так, при розвитку аневризми черевної аорти у хворого виникають скарги на больові відчуття в області живота та попереку, виникає відрижка та блювання, порушення сечовипускання, а у шлунку спостерігається відчуття тяжкості. Також хворий може помічати відчуття пульсації в області живота.
При аневризмі аорти грудного відділу больові відчуття виникають в області спини, грудей та лівої руки. Шкіра набуває синюшного відтінку та виникає задишка, кашель з домішками крові. 
 
Без проведення ранньої діагностики аневризма буде поступово розтягувати та спричиняти розшарування стінок аорти, провокувати утворення тромбів та тиснути на інші органи через свої збільшені розміри. Відповідно розрив аорти є питанням часу.

Діагностика

Аневризму аорти діагностують або у разі профілактичних обстежень, або вже при появі ускладнень. Так основними методами діагностики являються проведення ЕКГ, УЗД, ехокардіографії, КТ та рентгенографії, ангіографії. Важливо встановити точне розташування аневризми та її розміри, а також які наслідки вона має для стану судин та інших органів. 

Лікування

Основним методом лікування аневризми є проведення хірургічного втручання, як в плановому, так і в екстреному порядку коли відбувся розрив стінки аорти.
Оперативні втручання можуть мати різний механізм проведення в залежності від розмірів та локалізації аневризми (відкриті та малоінвазивні оперативні втручання). 
Операція полягає в відновленні стінки артерії та встановлення спеціальних протезів. 
 
Оскільки оперативне втручання є досить довготривалим та масштабним по своїй складності, процес відновлення також займатиме великий відрізок часу. Зазначимо, що тільки 3-4 тижні пацієнт має знаходитися під цілодобовим наглядом.
Встановлюється холтер, пульсоксиметр, періодично проводиться велоергометрія та дуплексне сканування судин. Кардіологи уважно слідкують за роботою аорти та серця. 
Через місяць пацієнт поступово повертається до нормального способу життя. Надалі необхідно проводити регулярні обстеження та проходити лікування.
 
З метою профілактики захворювання важливо дотримуватися здорового способу життя, контролювати рівень стресу та рівень холестерину, проходити щорічний check-up, а при появі дискомфортних відчуттів одразу звернутися до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм