Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артеріальна гіпотензія: причини низького артеріального тиску

Артеріальна гіпотензія: причини низького артеріального тискуУ більшості випадків низький артеріальний тиск на відміну від високого, не сприймається як щось небезпечне. Однак ця думка є хибною. Адже дуже часто порушення викликається серйозними патологічними станами, які потребують лікування.
Для когось низький тиск є нормою, тобто людина не відчуває ніяких дискомфортних станів та погіршення самопочуття, відповідно такий тиск є фізіологічною особливістю. Протилежним варіантом є ситуація, коли гіпотензія супроводжується слабкістю або запамороченням.  
 
Артеріальна гіпотензія являє собою стан, що характеризується зниженням артеріального тиску до показників нижче 90 мм рт. ст (систолічного) та 60 мм рт. ст. (діастолічного).

Найпоширенішою є ортостатична гіпотензія, що характеризується погіршенням самопочуття та відповідним зниженим тиском при тривалому знаходженні в положенні стоячи. 

Причини

Основною причиною захворювання є зміни нестійкого характеру в судинах головного мозку.
 
Безпосередньо на розвиток артеріальної гіпотензії впливає приймання певних медикаментозних препаратів, порушення у вигляді зневоднення, опіків та крововтрати, інтоксикація організму, що спричиняє порушення судинного тонусу, патології серця.
 
Зауважимо, що гіпотензія може виникати як прояв впливу зовнішніх чинників (надмірні тренування, життя у високогір'ї), так і бути наслідком певних патологічних станів (вторинна гіпотензія).
 
Прояв артеріальної гіпотензії може мати й тимчасовий характер, наприклад, під час вагітності, алергічної реакції або при переїданні (вуглеводною їжею).

Симптоми

В першу чергу у хворого виникатимуть скарги на зниження артеріального тиску. Додатково захворювання супроводжуватиметься наступними станами:
  • запаморочення;
  • головний біль, який має пульсуючий характер та найчастіше локалізується в області скроней та лоба;
  • порушення режиму сну, виникає надмірна сонливість, а в ранковий період - млявість;
  • слабкість;
  • зміни зі сторони розумової та фізичної активності;
  • шкірні покриви стають блідими, а кінцівки - холодними;
  • серцебиття та задишка при фізичному навантажені.
Зауважимо, що такі хворі схильні до розвитку непритомних станів. Також можливий розвиток порушень зі сторони шлунково-кишкового тракту, у вигляді нудоти, діареї, метеоризму та печії.

Діагностика та лікування

Діагноз - артеріальна гіпотензія підтверджується на основі проведення аналізу клінічної картини та збору анамнезу, з додатковим призначенням ЕКГ, вимірюванням артеріального тиску та лабораторних аналізів крові. Важливо виключити розвиток вторинної гіпотензії, що супроводжується найчастіше хворобами серцево-судинної або ендокринної систем.
 
Лікувальна тактика варіюється від результатів діагностики. Так, якщо артеріальна гіпотензія первинної форми, лікування матиме симптоматичний характер з внесенням корективів у спосіб життя. При виявленні вторинної гіпотензії в першу чергу проводиться лікування основного захворювання.
 
Щодо підтримання артеріального тиску в нормі, то відповідно необхідне регулярне проведення його контролю. Тому доцільним буде мати вдома тонометр для вимірювання артеріального тиску. Окрема увага приділяється харчуванню, організації режиму роботи та відпочинку. Попередньо з лікарем обговорюється можливість відмови від ліків, що ймовірно спричиняють зниження АТ.
 
Не варто ігнорувати симптоми низького тиску, звертаючись до тимчасових методів його підвищення у вигляді кофеїну або певних таблетованих препаратів. Зауважимо, що гіпотензія є такою ж небезпечною, як і гіпертензія. Тому обов'язково зверніться до свого сімейного лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм