Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аортальний стеноз: основні прояви вади серця

Аортальний стеноз: основні прояви вади серцяАортальний стеноз є досить розповсюдженим захворюванням серця, при якому відбувається порушення природного потоку крові. Які фактори можуть спричинити патологію та як її розпізнати? Далі з'ясуємо.
Аортальний стеноз - це патологічний стан для якого характерно розвиток деформації та звуження стулок клапана, що розташовується між аортою та лівим шлуночком. Як наслідок стулки клапана потовщуються та втрачають свою еластичність, а сам клапан втрачає можливість повністю відкриватися та зімкнутися. Це спричиняє додаткове навантаження на серце.
В зону ризику входять люди похилого віку, особливо чоловіки.

Прояви захворювання

Інтенсивні прояви захворювання не турбують хворого до моменту поки звуження стулок клапану є незначним. Відповідно людина упродовж багатьох років може навіть не здогадуватися про розвиток порушення. 
Спочатку на ранньому етапі розвитку виникає слабкість, швидка втомлюваність, а під час фізичного навантаження турбує задишка. Тобто ці симптоми не є специфічними, та не викликають занепокоєння у пацієнта.
При сильному звуженні клапана з порушенням функції серця виникають наступні скарги:
  1. Больові відчуття в області серця стискаючого або тягнучого характеру.
  2. Задишка, як в стані фізичного навантаження, так і в стані спокою.
  3.  Запаморочення з втратою свідомості.
  4. Випадки відчуття нерегулярного серцебиття.
  5. Розлад серцевого ритму.
  6. Набряки.
Чим більше часту розвивається захворювання, тим сильніше проявляються симптоми.

Що викликає розвиток аортального стенозу?

  1. Вроджена аномалія клапана аорти. У такому випадку симптоми захворювання можуть виникнути й через десятки років, однак відтоді розпочинається його швидке прогресування.
  2. Склероз аорти.
  3. Ревматичні ураження.
  4. Відкладання солей кальцію в аортальному клапані (кальциноз).
  5. Хронічні захворювання нирок, цукровий діабет та ін.
При відсутності необхідного лікування внаслідок звуження просвіту стулок клапану не відбувається їх повне змикання. Далі між лівим шлуночком та аортою порушується кровообіг, а кров починає у ньому накопичуватися, спричиняючи ряд ускладнень.
Так основними негативними наслідками стенозу є наступні стани:
  1. Порушення згортання крові.
  2. Запальний процес в серці.
  3. Емболія.
  4. Серцева недостатність.
  5. Зупинка серця.
При легкому перебігу захворювання хворий може вести повноцінний спосіб життя, просто при цьому ретельно слідкуючи за станом свого здоров'я, особливо аортального клапана. При більш тяжкому та тяжкому перебігу ускладнення стрімко настають та виникає швидша потреба в заміні аортального клапана.

Діагностика та лікування

Встановити діагноз можливо на основі клінічної картини, даних анамнезу та проведення ряду обстежень: УЗД серця, ЕКГ, ЕХО-КГ, КТ, розвантажувальних тестів.
 
Лікування залежатиме від ряду супутніх факторів: вік, ускладнення, стадії стенозу, супутніх захворювань.
Оскільки зазначалося вище при легкому перебігу захворювання можливо застосування тактики спостереження, коли хворий регулярно проходить ряд обстежень з метою оцінки стану здоров'я. 
При складніших випадках доцільним буде проведення консервативного або хірургічного лікування. Також важливо скоригувати спосіб життя, обмежуючи фізичні навантаження, дотримуючись дієти та відмовившись від шкідливих звичок.
Важливо при розвитку мінімальних нетипових порушень звернутися до лікаря, а також не забувати проходити обов'язкові щорічні чек-апи, що дасть можливість виявити захворювання на ранніх етапах. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм