Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кардіоміопатія: симптоми ураження міокарда

Кардіоміопатія: симптоми ураження міокардаКардіоміопатія є серйозним та небезпечним захворюванням, оскільки його прояви можуть мати різний характер, в залежності від ступеня ураження або навпаки протікати безсимптомно, але привести до раптового летального результату.
Кардіоміопатія являє собою групу захворювань, які об'єднує наявність дефекту у серцевому м'язі - міокарду. Причини, які можуть спричинити патологію є різними, відповідно й симптоми будуть мати певну відмінність з наступним порушенням будови та функції перикарда, ендокарда та інших органів. 
 
Зазначимо, що захворювання може бути як вродженим, так і набутим, при цьому в групу ризику найчастіше входять люди молодого віку.

Види кардіоміопатії та їх особливості

  • Дилатаційна кардіоміопатія
Для даного виду ураження характерне розтягування лівого та правого шлуночка, як наслідок збільшується обсяг їх порожнин та стоншуються стінки. Насосна функція міокарда порушується, тобто кров не може перекачуватися серцем в повному обсязі. Ці порушення найчастіше призводять до розвитку серцевої недостатності. За статистикою на дану форму кардіоміопатії хворіють чоловіки, а причинами є вживання алкоголю, генетична схильність та деякі види вірусів.
  • Гіпертрофічна кардіоміопатія
Спостерігається потовщення стінок лівого шлуночка та як наслідок всього серцевого м'яза. Відбувається порушення циркуляції крові та інші ускладнення. Причиною даного типу захворювання найчастіше є спадковий фактор. Для клінічної картини характерний безсимптомний перебіг. Саме тому, на жаль внаслідок невчасного діагностування високі показники раптової смерті.
  • Рестриктивна кардіоміопатія
Розвивається фіброз міокарду, він стає щільним. В результаті стінки серця втрачають еластичність, а шлуночки - не можуть скорочуватися. Причинами захворювання може бути цукровий діабет, спадковість або патологічна інфільтрація міокарда.

Причини

В залежності від причини, кардіоміопатія поділяється на первинну форму, тобто викликана як окреме захворювання та вторинну - захворювання є результатом інших патологічних процесів в організмі. Своєю чергою вторинний тип поділяється на післяпологовий, запальний, алкогольний, токсичний та ін.
До основних провокуючих факторів належать наступні стани:
  1. Спадковий фактор.
  2. Наявність в анамнезі серцево-судинних захворювань.
  3. Цукровий діабет.
  4. Ожиріння.
  5. Онкологічний процес.
  6. Інфекційні процеси.
  7. Ревматоїдний артрит.
  8. Вживання алкоголю у надмірній кількості.

Симптоми

На жаль у більшості випадків захворювання не має специфічних проявів, що дуже часто стає результатом раптової смерті. В інших випадках при прогресуванні захворювання можливе виникнення наступних скарг:
  1. Біль в області грудини.
  2. Прискорене серцебиття.
  3. Задишка. 
  4. Запаморочення та можлива непритомність.
  5. Набряки.
  6. Ціаноз шкіри.
  7. Напади кашлю в положенні лежачи.
Зазначимо, що окремі види кардіоміопатії можуть мати різні прояви. Важливе значення відіграє вчасна діагностика та виключення інших патологій серцево-судинної системи.

Діагностика

На основі симптомів лікар в індивідуальному порядку проводить ряд діагностичних обстежень, найчастіше це:
  1. ЕКГ.
  2. ЕХО-КГ.
  3. Добовий моніторинг ЕКГ (холтерівське моніторингування).
  4. Рентгенографія.
  5. МРТ серця.
  6. Лабораторні аналізи крові.
Не є виключенням проведення ендоміокардіальної біопсії.

Лікування

Основою лікування кардіоміопатії є тривала медикаментозна терапія, яка включає призначення інгібіторів АПФ, діуретиків, бета-блокаторів та інших препаратів, які направлені на нормалізацію роботи серця та поліпшення самопочуття хворого.
При складних випадках перебігу захворювання можливе проведення хірургічного втручання з імплантацією лівого шлуночка або навіть повної пересадки серця. 
 
З метою запобігання захворювання важливо слідкувати за своїм способом життя, вчасно лікувати захворювання серця та проходити профілактичні огляди, особливо тим хто знаходиться  в групі ризику.
 
Пам'ятайте, що кардіоміопатія належить до прогресуючих захворювань, й при проведенні вчасної діагностики та лікування можливо сповільнити це прогресування та покращити стан пацієнта. В протилежному випадку високі ризики розвитку ряду ускладнень - від тромбоемболії, інфаркту, серцевої недостатності до летального результату. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм