Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коронарний синдром: що це за стан та як він проявляється?

Коронарний синдром: що це за стан та як він проявляється?Термін під назвою “коронарний синдром” застосовують при початковому контакті з хворим, як попередній діагноз. Розберемо детальніше, на розвиток яких станів може вказувати дане порушення та які прояви він має.
Коронарний синдром - це комплекс симптомів, які вказують на можливий розвиток інфаркту міокарда, ішемічної хвороби або нестабільної стенокардії та з'являються у разі звуження коронарних артерій та порушення процесу насичення кров'ю міокардом. У хворого виникають скарги на біль за грудиною, задишку. Відповідно при проведенні госпіталізації хворому в першу чергу проводиться обстеження (ЕКГ) та нормалізується стан. Наступним етапом в залежності від встановленої причини буде призначення подальшого лікування.

Коронарний синдром може протікати в гострій формі, для якої пацієнтові необхідно надати допомогу в екстреному порядку, оскільки в протилежному випадку можливий летальний результат. При проведенні дослідження діагностують інфаркт або стенокардію. 
Хронічний перебіг КС виникає внаслідок звуження коронарних судин атеросклерозом. Проведена діагностика підтверджує - стенокардію або ішемічну хворобу серця. 

Причини

До провокуючих факторів, які можуть спричинити розвиток коронарного синдрому належать наступні стани:
  1. Шкідливі звички, а саме куріння та зловживання алкоголем.
  2. Віковий фактор (від 45 років для чоловіків, після 55 - для жінок).
  3. Цукровий діабет.
  4. Артеріальна гіпертензія.
  5. Спадковий фактор.
  6. Захворювання хронічного характеру (наприклад, патології нирок).
  7. Ожиріння.
Зазначимо, що коронарний синдром виникає внаслідок зменшення коронарного кровотоку, яке спричиняється атеросклерозом у поєднанні з тромбозом, з або без супутньої вазоконстрикції. 
 
Відповідно стенокардія та інфаркт попри різні клінічні прояви є наслідком одного патологічного процесу - розриву або деструкції атеросклеротичної бляшки, поєднання тромбозу з емболізацією ділянок судинного русла та коронаспазму. 
Оскільки міокард недостатньо кровопостачається відбувається порушення роботи серця з наступною появою відповідних симптомів. При звуженні просвіту судин більш ніж на 70% високі ризики розвитку інфаркту міокарда.

Симптоми

  1. Больові відчуття за грудиною інтенсивного характеру. Надалі біль може іррадіювати в плече, підборіддя, спину (особливо на ліву сторону).
  2. Задишка та холодний піт.
  3. Відчуття здавлювання та печіння в області серця.
  4. Запаморочення та втрата свідомості.
  5. Тривожний стан.
  6. Нудота та блювання.
  7. Підвищення артеріального тиску.
У тому випадку, якщо ці прояви самостійно зникають після декількох хвилин скоріше за все причиною є стенокардія, при більш тривалому протіканні не можна виключати розвиток інфаркту міокарда.
Також не варто виключати можливість, коли симптоми можуть розвиватися атипово, наприклад, у вигляді перебігу астми.

Гострий коронарний синдром

Коронарний синдром може бути проявом інфаркту міокарда або нестабільної стенокардії:
  • Нестабільна стенокардія
Являє собою загострення ішемічної хвороби серця та виникає внаслідок звуження коронарних артерій, що було спричинено закорковуванням їх атеросклеротичною бляшкою, тромбом.
  • Інфаркт міокарда
Інфаркт міокарда - це гостре порушення кровопостачання до міокарда. Надалі це спричиняє гіпоксію з наступним відмиранням тканин.  

Діагностика та лікування

Основне місце в діагностиці гострого коронарного синдрому займає ЕКГ. Також додатковими методами дослідження є проведення УЗД серця, лабораторних аналізів, рентгенографії.
 
Лікування полягає в призначенні медикаментозної терапії у вигляді антитромбоцитарних та антишемічних препаратів, антикоагулянтів. Важлива роль також відводиться тривалій вторинній профілактиці ішемічних подій при будь-якій формі ГКС, а саме корекція способу життя. 
У разі відсутності результату після проведеного медикаментозного лікування проводиться оперативне втручання. 
 
Щоб знизити ризики розвитку КС важливо особливу увагу приділяти своєму способу життя, вчасно проводити лікування захворювань серця та проходити профілактичні огляди. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм