Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром розбитого серця: як розпізнати один із видів кардіоміопатії

Синдром розбитого серця: як розпізнати один із видів кардіоміопатіїЗаведено вважати, що “розбите серце” є виключно поняттям, яке характеризує душевний стан. Однак цей термін є реальним синдромом, який виникає внаслідок емоційного потрясіння та спричиняє серйозну серцеву недостатність, про прояви якої розберемо далі.
Синдром розбитого серця або синдром Такоцубо - це патологічний стан, який характеризується раптовою акінезією лівого шлуночка, імітуючи коронарний синдром. Тобто при синдромі розвивається раптове тимчасове зниження скорочуваності міокарда (серцевого м’яза). Серцевий м’яз у цьому випадку деформується. Серце зменшується з боку лівого шлуночка, що надає йому конусоподібної форми. 
 
Назва захворювання походить від японського “тако цубо” через нагадування збільшеного шлуночка серця на пастку для восьминога. 
Виділяють первинний вид захворювання для якого характерно звернення за допомогою через появу симптомів, та вторинний вид при якому пацієнти вже були госпіталізовані з іншої причини. 
 
Патологія може мати тимчасовий перебіг, коли серцевий м'яз відновлюється упродовж декількох днів або місяців, а може швидко прогресувати при наявності супутніх захворювань та призвести до летального результату. 

Причини

Передує розвитку захворювання значний емоційний стрес, який може бути викликаний втратою близької людини або проблемами на роботі або фізичним нервовим перенапруженням, внаслідок оперативного втручання або ДТП.
В зону ризику входять жінки, які знаходяться у періоді постменопаузи. Патофізіологія полягає у розвитку викидів катехоламінів внаслідок стресу. Іншими причинами може стати спазм коронарних артерій, дисфункція коронарних судин. 

Прояви

Через схожість симптомів, синдром “розбитого серця” часто діагностують з інфарктом міокарду. Так у хворого виникають скарги на задишку та загрудинний біль, який викликається викидом гормонів стресу.
Зазначимо, що люди з синдромом “розбитого серця” можуть після перенесеного нападу упродовж декількох днів навіть не підозрювати, що з ними сталося, оскільки:
  • на відміну від серцевого нападу, при синдромі не відбувається блокування артерій, відповідно не порушується кровотік;
  • стан є тимчасовим. Організм реагує на певний стрес, виробляючи більше гормонів, в тому числі й адреналіну;
  • надмірне вироблення адреналіну має негативний вплив на серце, однак при цьому не завдаючи шкоди коронарним артеріям;
  • зміни лівого шлуночка відбуваються у вигляді деформації (шлуночок набуває конусоподібної форми);
  • виникають скарги на підвищення АТ, запаморочення, покриття холодним потом, біль у грудях.

Діагностика та лікування

Для виявлення аномалій скорочення міокарду проводиться ехокардіографія. Також при гострому розвитку патології корисним буде проведення МРТ-серця. 
При проведенні діагностики важливо виключити перебіг інфекційного міокардиту, з цією метою проводиться серологічна діагностика.
 
Окремих протоколів лікування синдрому Такоцубо не існує. Призначена терапія є аналогічною до гострого коронарного синдрому, яке включає призначення бета-блокаторів, антикоагулянтів. Наступним етапом буде проходження упродовж декількох тижнів після встановлення діагнозу - ехокардіограми та щорічного огляду у кардіолога. 
У разі відсутності надання вчасного лікування існують ризики розвитку ускладнень у вигляді аритмії, тромбоутворення. Ці стани підвищують ризик смерті та продовженої тривалості лікування. 
 
З метою запобігання захворювання рекомендується:
  1. Уникати стресових ситуацій, особливо жінкам які досягли періоду менопаузи.
  2. Знаходити час на фізичні тренування.
  3. Проходити регулярні профілактичні огляди.
  4. Знайти свій метод для розслаблення (медитація, дихальна практика).
Кардіоміопатію Такоцубо називають захворюванням розбитого серця, тому що вона завжди є наслідком всепоглинаючого емоційного переживання.  При виникненні симптомів не варто займатися самолікуванням, одразу необхідно звернутися до лікаря, адже саме спеціаліст проведе відповідно діагностику та встановить діагноз. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм