Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Який вплив на організм має низький тиск?

Який вплив на організм має низький тиск?Ми звикли сприймати як небезпеку для нашого життя, лише високий артеріальний тиск - артеріальну гіпертензію. Однак інша критична межа низький тиск, є не менш безпечною. Чому? Далі з'ясуємо.
Зазначимо, що артеріальний тиск являє собою силу, з якою кров тисне на стінки судин. У нормі артеріальний тиск становить менш ніж 140/90 мм рт. ст., а оптимальним варіантом є нижче за 120/80 мм рт.ст. Низьким тиском вважають значення менші за 90/60 мм рт.ст. 
Тиск описується двома числами: систолічний (верхній, під час скорочення шлуночків серця) та діастолічний тиск (нижній, фіксується під час розслаблення шлуночків серця). 
 
Коли тиск є зниженим на постійній основі розвивається хронічна артеріальна гіпотензія, коли випадки зниження тиску є поодинокими то виникає гіпотонічний стан.

Чому виникає артеріальна гіпотензія?

За даними спеціалістів, в осіб які мають низький артеріальний тиск спостерігається недостатня еластичність стінок артерій, тобто кров тече повільніше та з меншим тиском. Як наслідок тканини погано насичуються киснем, що й спричиняє симптоми зниженого артеріального тиску.
 
Викликати або посилити прояви гіпотензії можуть наступні стани:
  • приймання певних лікарських препаратів, особливо без попереднього призначення лікаря;
  • патології серцево-судинної системи (серцева недостатність, вади серця);
  • цукровий діабет;
  • гіпокаліємія;
  • тривале перебування в положенні лежачи;
  • паркінсонізм;
  • анемія.
Тимчасову артеріальну гіпотензію може спричинити алергічна реакція, вагітність, зневоднення, переїдання високо вуглеводнимипродуктами.

Прояви артеріальної гіпотензії

До загальних проявів захворювання належить поява слабкості, похолодіння кінцівок, блідості шкірних покривів, зниження рівня працездатності, запаморочення, дискомфортні відчуття в області серця. Ці симптоми можуть виникати й при інших станах, тому діагностика відіграє суттєву роль у встановленні діагнозу. 
При розвитку ортостатичної гіпотензії, яка зазвичай виникає у похилому віці при тривалому положенні стоячи у людини виникає запаморочення, “мушки” перед очима, можлива втрата свідомості. Стан є короткочасним і триває близько двох хвилин.
 
Найгірше люди з низьким тиском почувають себе вранці після різкого переходу з положення лежачи до положення стоячи.
Бувають випадки, коли низький тиск є фізіологічною особливістю й може не викликати ніяких проблем.

Тактика 

В першу чергу при появі симптомів гіпотензії необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Наступним етапом буде проходження необхідних обстежень (ЕКГ, лабораторні аналізи крові). Важливо проводити контролювання артеріального тиску та фіксування моментів, коли він знижався та чи не виникало додаткових симптомів (наприклад, часте сечовипускання). Це необхідно для встановлення діагнозу.
 
Велике значення у забезпеченні нормального самопочуття при гіпотензії є дотримання наступних правил:
  1. Забезпечення водного балансу: необхідно починати ранок з 500 мл води, та надалі слідкувати появою відчуття спраги.
  2. Поступове підведення з ліжка.
  3. Контролювання об'єму порцій: харчування має відбуватися невеликими порціями по 3-4 рази на день.
  4. Не зловживати кавою: кава не впливає на стан судин, однак прискорює частоту серцевих скорочень. Також сам по собі кофеїн посилює клубочкову фільтрацію в нирках та збільшує діурез, що не є потрібним при низькому артеріальному тиску. 
  5. Фізична активність: важливо починати процес тренувань поступово.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм