Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Контролювання гіпертонії: основні рекомендації

Контролювання гіпертонії: основні рекомендаціїНа жаль сьогодні все більше випадків високого артеріального тиску зустрічається серед молоді, хоча зовсім недавно це була вікова категорія після 50. Що ж спричинило такий перепад? Далі з'ясуємо.
Гіпертонія являє собою патологію при якій відбувається стабільне підвищення артеріального тиску (показники становлять понад 130/90 одиниць). Нормальним явищем є коли зміни тиску трапляються під час фізичних навантажень або стресів й потім приходять до нормальних показників. В протилежному випадку, коли зниження показників не відбувається - виникає загрозливий для організму стан, який може ускладнитися інсультами або інфарктами. 
 
Високий тиск на постійній основі змушує серце працювати на межі. Відповідно щоб зменшити негативний вплив та прояви порушення важливо постійно тримати під контролем коригувальні чинники.

Які буденні дії спричиняють підвищення тиску?

  1. Шкідливі звички, а саме паління: внаслідок тривалого паління судини втрачають свою еластичність, а через спротив судин потоку крові й підвищується тиск. Також шкідлива звичка впливає на в'язкість крові та прискорює серцебиття. Одна викурена сигарета стає причиною того, що на пів години звужуються кровоносні судини. 
  2.  
  3. Малорухомий спосіб життя: режим у вигляді дім-робота на 30% підвищує ризики розвитку гіпертонії. Тому навіть проходження 10 тисяч кроків за день допомагає цьому запобігти.
  4. Надмірна маса тіла: особливу небезпеку становить абдомінальне ожиріння, коли жир локалізується в ділянці живота та грудей. Важливо пам'ятати, що з кожним зайвим кілограмом зростають ризики розвитку гіпертонії.
  5. Раціон: у такому випадку є стандартні правила, щоб запобігти прийманню ліків проти гіпертонії - краще відмовитися від солоного, жирного та смаженого, солодкого.
  6. Стрес: постійні нервові перенапруження негативно відображаються на серцево-судинній системі, адже викид адреналіну спричиняє периферичний спазм судин.
  7. Дефіцит мінералів: для задовільної роботи ССС необхідно мати достатню кількість калію і магнію в організмі, адже це дасть можливість вивести зайву сіль, що зміцнить орган та не дасть утворюватися тромбам.
Однак існують чинники на які ми не здатні вплинути. До даного переліку відноситься стать (чоловіки входять в зону ризику), віковий фактор, коли з віком порушуються обмінні процеси та у більшості випадків розвивається атеросклероз судин. Також ми не можемо вплинути на спадковість.

Дії при розвитку гіпертонії

За умов раннього звернення до спеціаліста можливо обійтися на початковому етапі захворювання виключно зведенням до мінімуму коригувальних чинників. Відповідно при більш тяжкому перебігу проводиться медикаментозна терапія.
 
Тому з метою вчасного виявлення артеріальної гіпертензії важливо проходити кардіологічний check-up. Який також буде включати проведення ЕКГ-проби з дозованим фізичним навантаженням (велоергометрія або тредміл-тест). Це дає можливість визначити міру толерантності організму до фізичного навантаження, виявити епізоди ішемії міокарда (при відсутності больових відчуттів). 
Перед здійсненням тесту із дозованим фізичним навантаженням рекомендоване проходження ЕКГ та УЗД серця. У разі наявності у пацієнтів в анамнезі гіпертонії, тест можна проводити тільки після консультації кардіолога та добового моніторингу артеріального тиску.
При застосуванні холтеру-ЕКГ можна діагностувати та запобігти захворюванням серцево-судинної системи, наприклад, як аритмії, підвищеному або зниженому тиску, стенокардії, ішемії при цьому під час діагностики людина живе звичайним життям.

Профілактика

Близько у 80% випадків серцево-судинним захворюванням можна запобігти, скоригувавши свій спосіб життя:
  1. Виключити шкідливі звички (куріння), про свою безпеку варто потурбуватися й пасивним курцям також.
  2. Більше руху (прогулянки, ходіння по сходинках).
  3. Контролювання ваги з правильним харчуванням.
  4. Зменшення кількості вживаного алкоголю, а краще за все його повне виключення.
  5. Контроль артеріального тиску, навіть якщо людина не входить в групу ризику, адже дуже часто початок артеріальної гіпертензії проходить безсимптомно.
Різки коливання артеріального тиску та загострення серцево-судинних захворювань є одними з найпоширеніших скарг українців. Тому важливо вчасно звертатися за допомогою та не нехтувати профілактичними оглядами.   

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм