Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Добове моніторування ЕКГ: показання

Добове моніторування ЕКГ: показанняХолтерівський добовий моніторинг ЕКГ застосовується у тому випадку коли за допомогою звичайного ЕКГ не має можливості діагностувати певну патологію серця. Це пов'язано з тим, що зазвичай перебої виникають коли ми маємо емоційне або фізичне перенавантаження. Відповідно добове застосування холтеру дозволяє упродовж 24 годин діагностувати роботу серця, як під час навантажень різного характеру, так і під час сну.
Холтерівське моніторування ЕКГ - це метод, функція якого полягає у безперервному запису ЕКГ упродовж доби за допомогою спеціальних кардіорегістраторів. Реєстрування електричної активності серця відбувається за допомогою портативного пристроюю під назвою - холтер, який кріпиться на грудях пацієнта. Окрім показників ЕКГ аналізуються зміни артеріального тиску. 
 
Перевагою добового моніторингу ЕКГ є те, що у людини не виникає необхідності спеціально знаходитися у межах стаціонару, тобто обстеження проводиться в умовах звичайного ритму життя пацієнта. Прилад (холтер) не помітний під одягом та не заважає рухам, а запис ЕКГ проводиться автоматично через рівні проміжки часу. При появі дискомфорту в області серця людина може натиснути на кнопку з метою проведення додаткового запису. 

При яких станах показано проведення холтерівського моніторування ЕКГ

В першу чергу метод діагностування проводиться при наявності скарг на моменти порушення ритму серця, больові відчуття або печіння в області серця, випадки запаморочення та непритомності, слабкість та задишку.
Обов'язковим є проведення холтер-моніторингу при перенесеному інфаркті міокарду та перед оперативним втручанням на серці.
До додаткових рекомендацій належать наступні стани:
  1. Обстеження при гіпертрофічній кардіоміопатії, тяжких захворюваннях серця. 
  2. Синдром подовженого інтервалу Q-T, синдром WPW. 
  3. Підозра на ішемію міокарда. 
  4. Контроль функціонування кардіостимулятора. 
  5. При підозрі на апное під час сну.

Етап проведення холтерівського моніторингу

Жодних протипоказань для проведення обстеження не має, тим паче метод є абсолютно безболісним. Зазначимо, що ускладнити проведення обстеження може наявність широких ранових поверхонь та запального процесу на грудній клітці.
Щодо попередньої підготовки, то в цьому також нема потреби. 
 
Особливість проведення добового моніторингу ЕКГ є те, що не потрібно змінювати свій звичайний режим дня, в тому числі й обмежувати фізичні навантаження. Однак варто не забувати про певні організаційні питання:
  1. Записувати у записник/щоденник свої дії, щоб надалі порівняти показники холтеру та ступінь пережитого навантаження.
  2. Не приймати душ або ванну. Також не допускати попадання на прилад прямих сонячних променів, з метою не допущення його нагрівання, механічних ударів та впливу електронних приладів.
  3. Варто слідкувати за надійним приєднанням електродів.
Через 24 години прилад знімається, а результати оцінюються лікарем кардіологом. Також додатково вводяться дані в комп'ютер для аналізу. Холтерівська ЕКГ містить від 100 до 150 тисяч комплексів і спеціальні автоматичні алгоритми аналізу ЕКГ їх обробляють та видають висновок. 
 
Добовий моніторинг ЕКГ за Холтером допомагає лікарю діагностувати не тільки наявність того чи іншого захворювання, але і його характер, тип, тривалість і т. д. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм