Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Велоергометрія, як метод діагностики патологій серця

Велоергометрія, як метод діагностики патологій серцяВелоергометрія належить до найбільш ефективних та доступних методів діагностики захворювань серця. У чому полягає методика діагностики та при яких захворюваннях показана процедура? Далі з'ясуємо.
Велоергометрія - це тип дослідження який належить до електрографічного методу та проводиться з застосуванням фізичного навантаження. Точніше методика велоергометрії полягає в тому, що пацієнт крутить педалі на спеціальному велотренажері, при цьому лікар фіксує показання роботи серця та артеріального тиску.
Проведення обстеження дає можливість діагностувати такі захворювання серцево-судинної системи, як ішемічна хвороба серця, стенокардія та навіть приховані порушення ритму серця, які зазвичай встановити за допомогою звичайного ЕКГ просто неможливо.

Які переваги велоергометрії?

Всі ми знаємо, що основним методом діагностики при підозрах або при наявності порушень серця - є електрокардіографія. За допомогою ЕКГ лікар отримує графічне зображення електричної активності серця. Однак зазначимо, що стандартний метод ЕКГ передбачає проведення обстеження в стані спокою. Тобто отримати повну картину стану серця не завжди можливо, адже не зрозуміло як орган буде функціонувати при навантаженнях. Стрес, фізичні навантаження - є критичними моментами напруги для роботи серця, відповідно саме при виникненні таких станів відбуваються прояви захворювання. 
Тому саме проведення стрес-тестів або ЕКГ з навантаженням, одним із видів яких є велоергометрія й дає можливість отримати повну діагностику стану серцево-судинної системи.

Показання

Не завжди лікар-кардіолог буде призначати пацієнту дане обстеження, тим паче якщо порушення було виявлено раніше за допомогою ЕКГ. Основними показаннями до проведення велоергометрії будуть наступні стани:
неможливість підтвердження ознак стенокардії;
  • виявлення ішемічної хвороби серця (ранніх та клінічних проявів);
  • відхилення в кардіограмі без наявності виражених патологічних симптомів;
  • скарги пацієнта на больові відчуття в області серця без виясненої етіології;
  • підбір толерантності до фізичних навантажень для хворих які перенесли інфаркт або які мають в анамнезі ішемічну хворобу серця.
Також не є виключенням проведення діагностики й абсолютно здоровим людям з метою вияснення режиму навантаження. Зазвичай це стосується людей, які займаються професійно спортом або проводять фізичні тренування в домашніх умовах. В обов'язковому порядку навантажувальні тести проводяться водолазам, льотчикам, професійним водіям.

Протипоказання

Відповідно як і при будь-яких інших методах діагностики, велоергометрія має ряд протипоказань.
До явних станів, при яких проведення процедури категорично заборонено, відносять:
  • запальні процеси в тканинах серця;
  • неадекватний психічний стан пацієнта;
  • тромбоемболія легеневої артерії;
  • гострий інфаркт міокарду в перші два тижні;
  • гостра дихальна недостатність;
  • травми хребта.
Також існують й умовні протипоказання, тобто це стани при яких обов'язково присутній контроль лікаря. Адже не є виключенням, що вони можуть призвести до погіршення самопочуття:
  • вагітність;
  • анемія;
  • гепатит;
  • ВІЛ-інфекція;
  • цукровий діабет. 

Підготовка до велоергометрії

Рекомендовано за три дні до проведення процедури виключити приймання кардіологічних препаратів (наприклад, серцевих глікозидів), попередньо обговоривши це з лікарем. За добу до велоергометрії варто відмовитися від куріння, надмірних фізичних навантажень та контролювати рівень стресу. За дві години допускається легкий сніданок. Попередньо з лікарем обговорюється необхідність в попередніх лабораторних аналізах та обстежень. Також варто вдягнутися в зручний одяг та взуття.

Як проходить навантажувальне обстеження?

Процедура полягає в тому, що пацієнт сідає на спеціальний велотренажер, на груди йому кріпляться датчики, а на плече - манжета для вимірювання артеріального тиску. Пацієнт починає крутити педалі (поступово прискорюючись), а лікар фіксує показники ЕКГ. Отримання хороших результатів буде означати про задовільне функціонування серця та судин.
 
З метою вчасного запобігання та виявлення порушень у роботі серця лікарі рекомендують проходити велоергометрію не рідше одного разу на рік, та включити дане обстеження в обов'язковий щорічний check-up.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм