Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому на ногах з’являються судинні зірочки та як їх позбутися?

Чому на ногах з’являються судинні зірочки та як їх позбутися?Поява судинних зірочок на ногах є частою проблемою у віці 30-40 років, особливо серед жінок. Окрім косметологічного дефекту, дане порушення при занедбаності спричиняє варикозну недостатність. Як не допустити ускладнення та що впливає на появу зірочок на ногах? Далі з’ясуємо?
Судинні зірочки (в мед. телеангіектазії) – являють собою сітку червоно-фіолетового забарвлення, яка утворюється внаслідок дефекту капілярів. Просвіт між стінками судин розширюється, а потік крові зменшується.
 
У нормі судинні зірочки не помітні та являють собою дрібні поверхневі судини які заховані під шкірою. Однак при розширенні такої судини та наповненні кров’ю вони починають просвічуватися через шкіру, а іноді виступати. На початковій стадії вони можуть з’являтися й самостійно зникати, внаслідок здатності вен та капілярів повертатися до початкового розміру. Згодом ця властивість втрачається, й сітка стає яскраво вираженою та вже не зникає.
Раніше формування судинних зірочок відносили до косметологічної проблеми, однак сьогодні дане порушення належить до патологій вен нижніх кінцівок, внаслідок спричинення ними венозної недостатності.

Класифікація

Судинні зірочки можуть мати різноманітну форму та забарвлення, в залежності від об’єму ураження судин.
Наприклад, якщо сітка червоно кольору це свідчить про пошкоджені артерії, а якщо сині – вени.
Що стосується форм судинних зірочок, то вони поділяються на:
  • плямисті: на шкірному покриві спостерігаються окремі червоні точки;
  • лінійні: формується одна або декілька судинних ліній;
  • павукоподібні: характерна гілляста структура;
  • деревовидні: одна велика судина розгалужується на безліч ліній (нагадують форму дерева).

Причини

Патологія на нижніх кінцівках зазвичай з’являється внаслідок дії наступних факторів:
  • наявність в анамнезі спадкових та хронічних захворювань, які впливають на рівень імунітету або кровопостачання;
  • спадковий фактор (схильність венозної стінки до розтягнення, стоншення та зниження еластичності, що наряду з надмірним навантаженням спричиняє утворення варикозних вузлів та набряку);
  • зміни гормонального фону;
  • тривале навантаження на кінцівки (вагітність, стояча/сидяча робота, ожиріння, надмірні фізичні навантаження).  
Також негативний влив на судини нижніх кінцівок має вживання алкоголю та куріння, різки перепади температур, зловживання кавою та гострими приправами.

Симптоми

Основним зовнішнім проявом порушення відповідно є поява на шкірі точок (червоного або синього кольору), які з’єднуються в павутинку. Зазначимо, що сама поява судинних зірочок не супроводжується фізичним дискомфортом. 
Виникнення скарг на печіння, больові відчуття та набряки в нижніх кінцівках в кінці робочого дня – свідчить про розвиток патологічного стану. Не є виключенням коли людину починають турбувати нічні судоми, спричиняючи порушення режиму сну, роздратованість.

Діагностика та лікування

Лікар-флеболог проводить огляд пацієнта, вивчаючи розвиток клінічної картини та вислуховуючи скарги. Додатково призначається апаратна діагностика, яка включає проведення доплерографії судин нижніх кінцівок. Також при необхідності проводиться консультація вузькопрофільних спеціалістів (напр. ендокринолога, гематолога).
Для усунення судинних зірочок на ногах, проводиться видалення розширених судин та відповідне лікування супутніх порушень. 
Методи які забезпечують видалення судинних зірочок є малоінвазивними та обираються в залежності від супутнього стану пацієнта.
Даними методиками є:
  • мікросклеротерапія: використовуючи спеціальний препарат який вводиться в судини, відбувається їх склеювання;
  • фотокоагуляція: вплив на судини через шкіру спеціальним пристроєм;
  • радіохвильова коагуляція: судини склеюються завдяки введенню в них електрода; 
  • лазерне лікування: судини видаляються використовуючи лазера.

Профілактика

З метою запобігання описаного порушення на ногах, рекомендується:
  • контролювати вагу та відмовитися від шкідливих звичок;
  • дотримуватися оптимальних фізичних навантажень;
  • розминатися під час тривалого робочого процесу.
Зазначимо, що судинні зірочки не відносять до окремого захворювання й у більшості випадків можуть усунутися за допомогою косметичних процедур, однак при впливі провокуючих факторів та занедбаності проблеми ризик виникнення кровотечі досить великий, особливо в похилому віці. Тому краще вчасно звернутися до спеціаліста, а саме флеболога, це допоможе як зекономити кошти, так і час на лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм