Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стенокардія: причина раптових нападів болю в області серця

Стенокардія: причина раптових нападів болю в області серцяВ народі стенокардію називають «грудною жабою», адже в стародавні часи прояв захворювання асоціювали з відьмою, яка приносить різні хвороби та душить. В наш час стенокардія має обґрунтовані причини свого розвитку. Які саме? Далі з’ясуємо.
Стенокардія – це патологічний стан, який характеризується раптовою появою болю в області серця та за грудиною, внаслідок гострого дефіциту кровопостачання міокарду. За статистичними даними, найбільш вразливі перед нападами стенокардії чоловіки, особливо після 50 років.

Класифікація

Стенокардія, як і будь-яке інше захворювання має різні прояви, в залежності від провокуючого фактору та інших чинників впливу (вік, наявність шкідливих звичок).
 
У тому випадку, коли стенокардія проявляється в перше, й може виникати упродовж місяця, наступним етапом розвитку буде її перехід у стабільну або нестабільну стадію.
 
Відповідно виділяють основний різновид захворювання – стенокардія напруги та спокою.
Стенокардія напруги поділяється на стабільну й прогресуючу.
Для стенокардії напруги (стабільна стенокардія) характерна поява регулярно повторювальних нападів, після фізичного або емоційного виснаження. 
 
Нестабільна стенокардія, або прогресуюча проявляється несподіваними нападами, інколи навіть в стані спокою. Для даного виду характерний сильний біль в грудях, й відповідно постає потреба в госпіталізації, оскільки напад несе в собі високий ризик розвитку захворювання інфаркту міокарда.
 
Виділяють також варіантну стенокардію, яка найчастіше виникає в нічний час внаслідок спазму судин. Захворювання зустрічається досить рідко.

Причини

Основною причиною стенокардії вважається стан який виникає на фоні звуження просвіту коронарних артерій, внаслідок ураження їх атеросклеротичними бляшками. Як наслідок артерії звужені, серце отримує недостатньо кисню, що й спричиняє больовий синдром. Це являється так званим сигналом для людини – зупинитися та знизити навантаження на серце.
 
Хто входить в групу ризику?
  • люди, які ведуть малорухливий спосіб життя;
  • спадкова схильність, тобто наявність у когось із найближчих родичів в анамнезі  інфаркту міокарда (тоді ризик стенокардії збільшується в 10 разів);
  • курці;
  • чоловіки після 50 років;
  • люди, які мають в анамнезі анемію, цукровий діабет, атеросклероз.

Симптоми

До яскравого прояву захворювання належить поява болю та відчуття здавлювання за грудиною, які можуть тривати до пів години.
Далі біль раптово зникає. 
Під час нападу іррадіація болю може надходити в ліве плече, лопатку, шию та нижню щелепу.
Коли людина приймає положення лежачи, симптоми тільки посилюються. Це викликає страх та занепокоєння, інколи додатково спостерігається нудота, підвищене потовиділення та задишка. 
Спровокувати напад стенокардії може фізичне навантаження, стрес.

Діагностика

Лікар кардіолог проводить опитування хворого, вислуховуючи скарги та аналізуючи розвиток клінічної картини. Окрім проведення фізикального огляду додатково призначаються інструментальні та лабораторні методи дослідження:
  • ЕКГ (в стані спокою та з навантаженням);
  • УЗД серця;
  • коронарографія з використанням контрастної речовини;
  • холтерівське моніторування (упродовж доби записуються біоелектричні імпульси серця);
  • лабораторні аналізи крові та сечі.

Лікування

Терапія направлена на усунення нападів та запобігання розвитку ускладнень, особливо інфаркту міокарда. Медикаментозна терапія включає призначення нітратів (нітрогліцерин), β-адреноблокаторів, блокаторів кальцієвих каналів та ін..
У разі відсутності результату при проведенні консервативної терапії проводиться хірургічне втручання, основна задача якого це забезпечення шляхів притоку крові до міокарда. Найбільш результативними є стентування коронарних артерій, аортокоронарне шунтування та пластичне відновлення коронарних судин.
Відповідно велике значення становить й спосіб життя хворого, важливо відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися здорового харчування та вводити дозовані фізичні навантаження (під контролем лікаря).
 
Щоб запобігти появі стенокардії спеціалісти рекомендують дотримуватися здорового способу життя, контролювати рівень стресу та слідкувати за станом серцево-судинної системи, й у разі виникнення прояву захворювання негайно звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм