Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аддісонова хвороба: причини недостатності кори наднирників

Аддісонова хвороба: причини недостатності кори наднирниківЕндокринні залози під дією ряду патологічних станів можуть зазнавати ураження, і наднирники не є виключенням. Одним із найбільш поширених станів ураження надниркових залоз є Аддісонова хвороба.

Аддісонова хвороба (недостатність кори наднирників хронічної форми) - це патологічний стан, що характеризується порушенням продукування стероїдних гормонів кори надниркових залоз, а саме їх різким зниженням. 
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на жінок вікової категорії 35+.
 
В залежності від причини виникнення розрізняють первинну та вторинну форму захворювання. Так первинна форма пов'язана з безпосереднім порушенням в надниркових залозах, а вторинна - внаслідок порушення взаємозв'язку між гіпофізом на наднирниками. 

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

  1. Розвиток інфекційного процесу в наднирниках.
  2. Новоутворення та травма залози.
  3. Ураження гіпофіза та як наслідок порушення гормонального балансу, коли при цьому відбувається вплив на діяльність наднирників (наприклад, пухлини, ішемія тканин, інфекційні захворювання).
  4. Порушення зі сторони гіпоталамуса на тлі розвитку травм турецького сідла, тривалого приймання стероїдних препаратів.

Основні прояви захворювання

Для Аддісонової хвороби характерний поступовий розвиток. Саме тому на початку патологію не так легко помітити, а виниклі порушення списуються на перевтому. При цьому при відсутності вчасного лікування симптоми набирають обертів та стають все більш інтенсивнішими.
  1. Швидка стомлюваність, загальна слабкість.
  2. М'язова слабкість з можливим переходом в астенію.
  3. Нудота та блювання, діарея.
  4. Коливання настрою.
  5. Випадіння волосся.
Специфічною зовнішньою ознакою Аддісонової хвороби є забарвлення шкіри у бронзовий колір (”бронзова” хвороба). 
 
Надалі при тяжкому перебігу у хворих виникають труднощі з пересуванням, вживанням їжі та мовною функцією. Все це переходить у зниження маси тіла та розвиток м'язової слабкості, інтоксикацію організму та як наслідок недостатність надниркових залоз.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення діагнозу відбувається проведення ряду інструментальних й лабораторних методів дослідження, до переліку яких входять: визначення рівня глюкози, стероїдних гормонів, електролітів тощо. Функцію нирок, гіпоталамусу та гіпофізу можливо дослідити за допомогою УЗД, КТ та МРТ, рентгенографії турецького сідла.
 
Тактика лікування буде направлена на усунення основної причини, що викликала ураження наднирників та відповідно проведення заміщення дефіциту гормонів (замісна терапія). 
Також при диспептичних проявах та сильних больових відчуттів проводиться симптоматична терапія. Додатково хворим з Аддісоновою хворобою необхідним буде дотримуватися дієтичного харчування з включенням всіх необхідних мікроелементів.
 
Тому аби уникнути порушень зі сторони ендокринної системи важливо приділяти час для проходження консультації у лікаря ендокринолога. Зробити це Ви можете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм