Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична нейропатія: основні прояви ускладнення цукрового діабету

Діабетична нейропатія: основні прояви ускладнення цукрового діабетуПри виникненні цукрового діабету та його неконтрольованого розвитку, хворий стикається з рядом ускладнень. Одним із таких уражень внаслідок метаболічного порушення на тлі діабету є розвиток діабетичної нейропатії. Тому розберемо детальніше, що це за стан та чи можливо йому запобігти.

Діабетична нейропатія - це патологічний стан, для якого є характерним ураження зі сторони волокон периферичних нервів на тлі метаболічного розладу, а саме внаслідок накопичення метаболітів. Як наслідок це призводить до змін структури нервів та порушення їх функціонування. 
 
Діабетична нейропатія зазвичай є тим ускладненням, що виникає у діабетиків зі стажем понад 10 років. При цьому не є виключенням розвитку недугу при вперше виявленому цукровому діабеті. 

Причини розвитку діабетичної нейропатії

Достеменно невідомо чому на тлі цукрового діабету хворий може стикнутися з ураженням нервової тканини. На рахунок цього існує ряд теорій. 
 
Однак провідним фактором все-таки виступає стійка гіперглікемія, яка своєю чергою “активує” фермент альдозоредуктазу. Вона сприяє накопиченню в нервовій тканині продуктів обміну (наприклад, фруктоза, глюкоза). Додатково відбувається зниження рівню ферменту міоінозитолу, що спричиняє затримку натрію в нервовій тканині та неможливість функціонування натрієвих канальців.
Як наслідок до клінічної картини приєднується порушення провідності. 
 
Тригерами захворювання також безпосередньо виступає спадковий фактор і спосіб життя пацієнта: зловживання алкоголем та куріння, дефіцит вітамінів, недотримання дієти, наявність ожиріння.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток діабетичної нейропатії?

Порушення чутливості, судоми м'язів, що супроводжуються больовими відчуттями та м'язова слабкість, які виникають в кінцівках незалежно від фізичної активності та положення пацієнта (особливо в нічний час). Такі прояви є характерними для хронічно сенсорно-моторної нейропатії (больова).
 
Також виділяють автономну нейропатію, яка своєю чергою поділяється на маніфестну форму для якої є характерним поява розладу ШКТ, порушення потовиділення, зниження потенції, набряк кінцівок, порушення сечовиділення, коливання АТ, збої у роботі серця. Не є виключення безсимптомної форми автономної нейропатії.
 
При цьому відмітимо, що специфічність симптомів залежатиме від локалізації патологічного процесу.
 
Захворювання потребує вчасного надання лікування, оскільки в протилежному випадку високі ризики атрофії м'язів та формування виразок.

Діагностика та тактика лікування

Оскільки захворювання має ендокринно-неврологічний характер, встановлення діагнозу відбуватиметься під керівництвом відповідних спеціалістів - ендокринолога та невропатолога.
Методи діагностики включатимуть проведення:
  • неврологічних тестів на чутливість, сухожилкові рефлекси;
  • дослідження рівня глюкози в крові;
  • ЕКГ;
  • УЗД та інші обстеження в залежності від розвитку ускладнень.
Тактика лікування насамперед базуватиметься на усуненні гіперглікемії з подальшим призначенням симптоматичної терапії (знеболювальні, вітаміни, протизапальні). В основі лікування діабетичної нейропатії є призначення препаратів альфа-ліпоєвої кислоти. 
 
Пам'ятайте про необхідність профілактичних оглядів у лікаря ендокринолога та контролювання перебігу цукрового діабету з вимірюванням рівня глюкози в крові. Щодо останнього, то в домашніх умовах контролювати показники цукру та при необхідності вчасно зреагувати на зміни допоможе застосовування відповідного приладу - глюкометру. Придбати сучасні різновиди глюкометру можливо в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм