Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіперглікемії?

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіперглікемії?Кількість випадків захворювань на цукровий діабет з кожним роком збільшується, як і можливих ускладнень недугу. Так при відсутності моніторингу глюкози в крові, існують високі ризики як розвитку гіперглікемії, так і гіпоглікемії. Наразі розберемо саме основні симптоми та причини підвищеного рівня глюкози в крові.

Гіперглікемія - це патологічний стан, що характеризується підвищеним рівнем глюкози в крові на тривалому рівні.
 
До стану гіперглікемія, відносять показники цукру в крові вище 7 ммоль/л натщесерце, тобто через 7-8 годин після останнього приймання їжі. Також якщо рівень цукру перевищує 11 ммоль/л за 2 години після їди.
 
Відповідно такі ситуації становлять небезпеку. Адже тривалий надлишок глюкози в крові спричиняє ураження судин та нервових закінчень, а також загрозливий для життя стан у вигляді порушення обміну речовин (кетоацидозу).
 
Природним явищем гіперглікемії, а точніше коливання рівня глюкози в крові є, наприклад період під час сну, стресу, прийманні вуглеводної їжі. Тобто відбувається тимчасове підвищення цукру в крові.

Основні причини

Звісно, що насамперед розвиток гіперглікемії має прямий зв'язок з наявністю в анамнезі цукрового діабету та недотриманням при цьому дієти, порушення у прийманні цукрознижувальних препаратів тощо.
Також випадки підвищеного рівня глюкози в крові можуть виникати внаслідок наступного ряду факторів:
  • ожиріння;
  • печінкова недостатність;
  • вплив стресового фактора;
  • неправильне харчування з переважанням в раціоні трансжирів, газованих солодких напоїв, швидких вуглеводів тощо;
  • розвиток гострих інфекційних процесів в організмі;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, глюкокортикостероїдів);
  • порушення зі сторони наднирників (наприклад, новоутворення);
  • період вагітності.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гіперглікемії?

Відзначимо, що при незначному підвищенні глюкози в крові, симптоми не матимуть специфічний розвиток, відповідно хворий не завжди може запідозрити гіперглікемію. Надалі при відсутності надання допомоги, інтенсивність проявів гіперглікемії буде наростати.
  1. Коливання настрою.
  2. Спрага.
  3. Підвищення апетиту.
  4. Швидка стомлюваність.
  5. Підвищення артеріального тиску.
  6. Пелена перед очима.
  7. Зміни зі сторони шкірного покриву: сухість, поява гнійничкових висипань.
  8. Порушення сечовипускання у вигляді частих позивів з можливим нетриманням.
  9. Неприємний запах з ротової порожнини.
  10. Порушення чутливості в нижніх кінцівках (поколювання, оніміння).
Надалі додатково хворий може спостерігати появу нудоти та блювання, тривалу відсутність загоєння подряпин, сухість в роті, головний біль, зниження концентрації.

Тактика

Встановлення діагнозу відбуватиметься при проходженні профілактичного огляду або при цілеспрямованому лабораторному дослідженні крові. 
 
Нормалізація показників глюкози відбувається шляхом дотримання дієти та введенням в життя фізичної активності, проведенні медикаментозної терапії (інсулінотерапія, цукрознижувальні препарати) та лікування основного захворювання.
 
При наявності цукрового діабету в анамнезі з метою запобігання коливання рівня глюкози важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря та контролювати показники цукру в крові за допомогою глюкометру. Наразі в медичному маркеті ITMED на ваш вибір представлені різні варіації приладу для вимірювання рівня глюкози в крові. 
В профілактичних цілях рекомендовано принаймні двічі на рік перевіряти рівень цукру, особливо це стосується осіб з групи ризику.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм